Начало Здравна медиа Здравни новини Руски студенти измислиха начин да понижат трикратно цената на зъбните коронки

Руски студенти измислиха начин да понижат трикратно цената на зъбните коронки

Руски студенти измислиха начин да понижат трикратно цената на зъбните коронки - изображение

Нов вид течна керамика, с чиято помощ на 3D принтер ще бъдат отпечатвани зъбни коронки, ще намали цената им трикратно. Идеята е на студенти от Държавния университет в Санкт Петербург.

Според авторите на проекта отпечатването ще се извършва на стереолитографски (SLA) 3D принтер. Докато машината работи, фотополимерната смола облъчва лазера, което води до втвърдяване на веществото за бъдещата протеза. Веществото прилича на обикновена прозрачна течност, която е малко по-тежка от водата, казва един от създателите на материала Павел Талянов.

След горната процедура детайлът се поставя в пещ с висока температура, в която полимерът се превръща в силен керамичен материал. Зъбът се оформя слой след слой, а размерите му се задават в триизмерен цифров модел.

Идеята на младите изобретатели е по време на прегледа стоматологът да сканира устната кухина на пациента със специален прибор, след което компютърна програма да обработи данните. Последната стъпка е отпечатването на принтера първо на модела, а след това и на готовата протеза.

Този начин на работа има няколко предимства, смятат авторите му. Едно от тях е цената, която ще бъде три пъти по-ниска, а другото е бързината на изработването. Не на последно място е и икономията на материали. При отпечатването няма остатъци, обектът се създава поетапно с минимално количество фотополимерна смола.

В момента екипът провежда тестове - както механични, така и за биосъвместимост.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСоциални грижиНормативни актовеСнимкиЗдравни съветиСпортИсторияХранене при...Алт. медицинаНаправления в медицинатаБотаникаЛеченияИзследванияСпециалистиОрганизацииЗаведенияПроизводители