Начало Здравна медиа Здравни новини Руски учени работят по създаването на биологичен пейсмейкър

Руски учени работят по създаването на биологичен пейсмейкър

Руски учени работят по създаването на биологичен пейсмейкър - изображение

Алтернатива на познатия електрически пейсмейкър разработват руски учени. Става дума за уникално устройство, което е съставено от клетки от тялото на пациента. Няколко научноизследователски и медицински института работят активно по технологията.

Идеята е в сърцето на пациента да бъдат поставени негови биологични клетки, които ще създадат електрически импулси. „Този вид клетки наричаме пейсмейкърни. Обикновено те отговарят за ритъма на сърдечните съкращения, но при наличието на патология биват засегнати и спират да изпълняват своите функции“, казва един от учените, участващи в създаването на биологичния пейсмейкър Артем Стрелников.

Първите клетки, които провокират електрическа активност, са вече факт. Те растат, взаимодействат си и генерират електрически импулси.

Предстои следващият етап. По време на него пейсмейкърните клетки ще бъдат имплантирани на лабораторни прасета. За учените е важно да разберат какъв е срокът, в който тези първични клетки ще функционират в голям организъм.

Първата имплантация е насрочена за след няколко седмици. Ако опитът е успешен, той ще отвори пътя към предклиничните и клинични изпитания

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: rg.ru
Снимка: meddaily.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛеченияХранене при...ЛюбопитноФизиологияИсторияИзследванияНормативни актовеСпортЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаСпециалисти