Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха биокондензатор, който черпи енергия от йоните в телесните течности

Създадоха биокондензатор, който черпи енергия от йоните в телесните течности

Създадоха биокондензатор, който черпи енергия от йоните в телесните течности - изображение

Учени от Калифорнийския университет и висшето учебно заведение в Кънектикът са създали биологичен суперкондензатор, който преобразува йоните в организма в енергия. Той ще се използва за захранването на пейсмейкъри и други медицински импланти и така няма да се налага през определен период те да се сменят заради изхабена батерия.

В момента процедурата задължително включва оперативна намеса, което от своя страна води до редица рискове. Новото изобретение съдържа графен и слой модифицирани човешки протеини, които играят ролята на електрод, през който преминава тока. Суперкондензаторът черпи енергия от йоните в телесните течности – кръвна плазма и урина например.

Устройството е голямо 1 микрометър и може да се комбинира с енергиен харвестър и по този начин суперкондензаторът може да излъчва безкрайно енергия. Заради малките си размери той може да бъде придвижван навсякъде по тялото, без да предизвиква увреждания.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wisegeek.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛеченияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ОрганизацииСпортПсихологияФизиологияРецептиКлинични пътекиКалкулаториПроизводители