Начало Здравна медиа Здравни новини Руски химици предложиха неочакван подход за лечение на рака

Руски химици предложиха неочакван подход за лечение на рака

Руски химици предложиха неочакван подход за лечение на рака - изображение

Новосибирски учени предложиха начин да се повиши ефективността на химиотерапията в борбата с онкологичните заболявания. Идеята е да се използват мицелите. Тези химически структури са разпространени широко и са основа на повърхностно активни вещества, част са от различните видове домакински препарати, миещи и козметични средства.

Мицелите са сферична група молекули, чиято повърхност образува хидрофилни, а ядрото дълги хидрофобни групи. Благодарение на тази двойнствена структура те са в състояние да свържат вода и мазнина, което иначе е невъзможно, или да пробият през мембраната на бактериите.

Това дава аргументи на специалистите от Института по неорганична химия да предложат именно мицелите да доставят капково лекарство към раковите клетки. Те обръщат внимание на факта,че болните клетки са с много по-ниска киселинност в сравнение със здравите. И ако бъде създаден мицел, чиято стабилност се нарушава при понижаване на киселинността, то той ще се отвори единствено, когато приближи до тумора и освободи затвореното в ядрото лекарство.

За всичко това се налага да се избере биосъвместимата хидрофилна част от мицелите, която няма да предизвика имунен отговор на организма, както и да се използват молекули с допълнително кръстосано свързване на ядрото. Например, метал, който включен в хидрофобната група я прави по-устойчива.

Очевидно именно това е важната част. Учените са използвали като модел на подобно вещество цинка, защото той не проявява противоракова активност, но може да създаде мицел и да го направи стабилен в разтвор, който имитира кръв. Освен това успява да се разтвори при понижаване на киселинността.
В етапа на доклиничните изпитания вместо цинк може да се използва платина, която е известна в медицината като активен агент при химиотерапията.

В настоящия момент учените в Новосибирск успяват да докажат, че е възможно създаването на полимер, който е омрежен от метал и се открива, когато киселинността се промени.

Работата на екипа продължава активно и през следващата година и половина, а изследванията им са възможни благодарение на безвъзмездната помощ от Руската научна фондация. Очаква се тогава да стане ясно дали сибирските изследователи са успели да намерят точната рецепта за метода, чрез който да бъде повишена ефективността на химиотерапията.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: sbras.info, rg.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияВидеоЛайфстайлКлинични пътекиБотаникаИзследванияЗаведения