Начало Здравна медиа Здравни новини Своеобразна ваксина срещу рак премахва тумори у мишки

Своеобразна ваксина срещу рак премахва тумори у мишки

Своеобразна ваксина срещу рак премахва тумори у мишки - изображение

Изследователи от Медицинското училище към Станфордския университет открили, че инжектирането на малки количества от два имуностимулиращи агента директно в тумори може да премахне всички следи от рак в животни. Отстраняват се дори нелекувани метастази.

Методът може да се прилага при различни видове рак, в това число и при такива, които възникват спонтанно. По мнението на учените локалното вкарване на малки количества от двата агента може да служи като бърза и сравнително евтина терапия срещу рака, която е малко вероятно да причини странични ефекти, каквито често се наблюдават при имунна стимулация.

Раковите заболявания често съществуват в странна неопределеност по отношение на имунната система. Елементи като Т-клетките разпознават необичайните протеини, които често могат да бъдат открити върху раковите клетки, и се инфилтрират, за да атакуват тумора. Но той често създава начини за потискане на дейността на Т-клетките, докато расте.

Методът на Роналд Леви, главен изследовател в проучването, служи за реактивиране на специфичните Т-клетки чрез инжектиране на микрограмни количества от два агента направо в тумора. Едната съставка – къс участък от ДНК, наречен CpG олигонуклеотид, работи с други близки имунни клетки и по този начин засилва експресията на активиращия рецептор OX40 на повърхността на Т-клетките.

Другият агент е антитяло, което се свързва с OX40 и задейства Т-клетките, за да могат да се противопоставят на раковите клетки. Тъй като двата агента се вкарват директно в тумора, се задействат само Т-клетки, които са го инфилтрирали.

Методът работи изненадващо добре при лабораторни мишки с трансплантирани миши лимфомни тумори на две места в тялото им. Инжектирането на едното туморно място с двата агента причинява регресия не само на лекуваното раково образувание, но и на второто, което не е третирано. По този начин 87 от 90 мишки били излекувани от рака и макар че той се повтаря при три от тях, туморите спират развитието си след второто лечение. Изследователите получили подобни резултати при гризачи с рак на гърдата, дебелото черво и меланома.

Генетично обработени мишки, които да развият рак на гърдата, също са реагирали на лечението. Третирането на първото злокачествено заболяване, което възниква, често предотвратява появата на бъдещи тумори и значително увеличава живота на животните.

Това клинично проучване се прилага в момента на 15 пациенти с лимфом в ранен етап. Ако успее, професорът по онкология Роланд Леви вярва, че лечението може да бъде много полезно за различни видове тумори. Неговото предвиждане е, че двата агента ще бъдат инжектирани в ракови образувания преди да се пристъпи към хирургичното им отстраняване. По този начин ще се предотвратява повторно възникване, породено от метастази или остатъчни ракови клетки.

Не мисля, че има ограничение за вида на тумора, който бихме могли да лекуваме. Стига той да е инфилтриран от имунната система“, казва Леви.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: newatlas.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияИсторияСнимкиВидеоСоциални грижиАнкетиАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлТестовеПатологияБотаникаФизиологияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки