Начало Здравна медиа Здравни новини Синдром на Гилен-Баре регистрираха в Бургас

Синдром на Гилен-Баре регистрираха в Бургас

Синдром на Гилен-Баре регистрираха в Бургас - изображение

35-годишен мъж е приет в бургаската университетска болница във Ветрен с рядкото заболяване полирадикулоневрит тип Гилен Баре. Мъжът е постъпил с болки в гърба, мравучене на крайниците и мускулна слабост. Специалистите по неврология на здравното заведение разпознават симптомите и след редица изследвания диагностицират заболяването.

Лечението е скъпоструващо. Цената по клинична пътека не покрива разходите по нея. Тя е едва 5500 лв. за 15 дни. Медикаментите също са много скъпи – само едно от тях е 1250 лв. за един ден.

Свикано е спешно извънредно заседание на ръководството на здравното заведение относно случая на 35-годишния пациент. Взето е решение за лечение, независимо от финансовите параметри. Специалистите са преценили, че отделениято по неврология и анестезиология разполагат с нужното за адекватна реакция в подобни тежки случаи. Направен е пълен мониторинг на състоянието на пациента с рапорти на 2 часа, защото заболяването е специфично и прогресира изключително бързо. Двата долни крайника са се парализирали за много кратко време. Съществува заплаха от дихателна недостатъчност.

Синдром на Гилен Баре е автоимунно заболяване на периферната нервната система, което често се проявява след вирусна инфекция – предимно респираторни заболявания или стомашно-чревни инфекции. Първите симптоми са изтръпване на крайниците, които бързо прогресират и могат да доведат до парализиране на пациента. В подобни случаи заболяването е животоспасяващо – затруднява се дишането, ускорява се сърдечния ритъм, повишава се кръвното налягане. Синдромът се среща рядко, но може да засегне хора в различна възрастова група. Пациентите могат да се излекуват напълно, но за засега лечението е скъпоструващо.

По статията работи: Велина Неделчева    
Снимка: monkeymedia.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияСпециалистиЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияИсторияСнимкиПсихологияНормативни актовеИнтервютаКлинични пътекиСоциални грижиЛайфстайлОрганизацииГеографияСпортДиетиАнкетиЛичностиБотаникаНаправления в медицинатаСпорт и туризъмОбразованиеАптеки