Начало Здравна медиа Здравни новини Склонността към депресия и тревожност може да бъде установена още в бебешка възраст

Склонността към депресия и тревожност може да бъде установена още в бебешка възраст

Склонността към депресия и тревожност може да бъде установена още в бебешка възраст - изображение

Склонността към депресия и тревожност може да бъде установена още в бебешка възраст, информират специалисти от университета във Вашингтон, САЩ.

Депресията и тревожността са разтройства, които могат да се появят във всяка възраст. Според изследвания на американските учени признаци на тези две състояния могат да бъдат открити още след раждането на бебето. Медиците са установили седем невронни връзки, отнасящи се до симптомите на депресия и тревожно разтройство. Към тях се причисляват нервността, излишната срамежливост, сепарационната тревога, проявяващи се на около две годишна възраст. Специалистите са установили по особени връзки в мозъка още след раждането на бебето кое от тях би имало проблеми в бъдеще. В изследването са участвали 122 бебета. Учените са сканирали мозъка на 57 недоносени и 65 доносени дечица.

Те са се стремили да разберат как областта на мозъка, която обработва емоционалната информация, се свързва с останалите части на мозъка. Установено е, че схемата на взаимодействие на амигдалата, отговаряща за емоциите и съзнанието, с префронталната кора, отговаряща за вземането на решения и планиране, повишава риска от тревожност и депресия.

Интересен факт е, че недоносените деца не са показали по-голяма степен на тревожност от доносените бебета.

Темперамента на бебето може да се характеризира още около четири месечна възраст. Той подсказва структурното развитие на префронталната кора на главния мозък, отговаряща за контрола и емоционалните реакции. В изследването, ако детето е реагирало прекалено бурно на нов опит, то вероятността от развитието на депресия и тревожност се увеличава с 10 пъти.

Специалистите отчитат, че възрастните хора, които са показвали по-бурни реакции като малки, са имали по-дебела префронтална кора, отговаряща за контрола на страх. Според тях увеличената дебелина на кората може да оказва намеса в работата на мозъка и по този начин да провокира тревожност и депресия.

Снимка: Pinterest
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниПсихологияСоциални грижиХранене при...Алтернативна медицинаЛеченияСнимкиСпортАнкетиЗдравни проблемиТестовеМедицински изследванияБотаникаИсторияКлинични пътекиНормативни актовеФизиологияОрганизацииСпециалистиПроизводители