Начало Здравна медиа Здравни новини Специализираният съд остави четирима от седемте задържани в ареста

Специализираният съд остави четирима от седемте задържани в ареста

Специализираният съд остави четирима от седемте задържани в ареста - изображение

Акцията на прокуратурата и ГДБОП в онкоболниците в София и Благоевград доведе до задържането на седем души. Специализираният наказателен съд взе решение четирима от задържаните да останат в ареста. Става дума за Милослав Пейков, когото към този момента сочат като ръководител на престъпната група и за Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов. Зора и и Небесна Балджийски, лекарки от софийската „Йоан Павел“, които са майка и дъщеря, и Светлана Тюлекова, фармацевт от болницата в Благоевград ще са под домашен арест, тъй като здравословното им състояние се е влошило.

Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства както за дейността на групата, така и за вината на задържаните, стана ясно от изявлението на наблюдаващия прокурор Лидия Манолова. Според нея ще бъдат положени максимални усилия, за да успеят органите да обхванат цялата мрежа и да стигнат и до останалите участници в схемата, за да бъде сложен край на подобна порочна практика.

Заместник-главният прокурор заяви, че всичко започва с вноса на медикаменти за рак, платени от НЗОК, а завършва с излизането на препаратите от двете болници и продажбата им в други страни чрез реекспорт. Иван Гешев обясни, че става дума за две схеми. При първата на болните не се правят вливки със съответните лекарства, но от здравните заведения отричат това да е ставало, а при втората се подменят медикаментите.

Иван Гешев подчерта, че всичко е документирано със специални разузнавателни средства. Той беше категоричен, че е нужно да има превантивна работа и неотложни комплексни мерки, защото това не е само правен, а преди всичко икономически и социален проблем.

Заместник-директорът на ГДБОП съобщи, че информацията за злоупотребата с лекарства в софийската и благоевградската болници е постъпила при тях преди година. Според Стефан Джолев са били нужни много усилия и професионализъм от страна на специалистите в отделите, които работят по въпросите на корупцията и разследванията, за да доведат докрай разработката.

От своя страна адвокатът на задържаните заяви, че няма никаква яснота какво точно твърди обвинението. Как и от кого са взети медикаментите, кой ги е съхранявал, как са използвани. Според Емануил Йорданов идеята е сякаш просто да бъдат извършени арести. Според него делото е лишено от доказателства при това в особено висока степен.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnt.bg, bnr.bg
Снимка: monitor.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиПатологияЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияФизиологияБотаникаАнкетиСнимкиНормативни актовеИзследванияСпециалистиКлинични пътекиПроизводителиАптекиОрганизацииРецептиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография