Начало Здравна медиа Здравни новини Според управителя на НЗОК недостигът на пари в касата е заради лекарствата

Според управителя на НЗОК недостигът на пари в касата е заради лекарствата

Според управителя на НЗОК недостигът на пари в касата е заради лекарствата - изображение

Управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев коментира пред bTV информацията, която излезе за финансовите проблеми в касата. В анализа на Министерството на финансите се казва, че в бюджета на здравноосигурителната институция недостигат 285 млн. лв.

Според проф. Плочев този дефицит лесно ще бъде стопен, защото очакваните приходи са около 200-220 млн. лв. Те ще дойдат от сключени договори с фирми, които са поели ангажимента да се разплатят. Амбицията на управителя на Здравната каса е дори на края на годината да завършат на баланс.

По думите на шефа на НЗОК причината за изтичането на средства основно са лекарствата. Проблемът е в слабия контрол и некоординираната система по отношение на медикаментите, които се използват в хематологията и онкологията, смята проф. Плочев. Стремежът му е надзорът реално да се почувства.

По повод уникалния код за достъп до електронното медицинско досие, който гражданите могат да получат във всяка Районна здравноосигурителна каса, управителят заяви, че се правят постъпки той да може да бъде даден на хората по телефона до края на този месец.

Друго негово обещание е, че до края на 2018 г. електронното досие и електронното направление ще са готови.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЛайфстайлАнкетиСнимкиСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеСтатистически проучванияИсторияТестове