Начало Здравна медиа Здравни новини Здравната каса ще плаща за модерно лечение на мозъчно-съдови болести

Здравната каса ще плаща за модерно лечение на мозъчно-съдови болести

Здравната каса ще плаща за модерно лечение на мозъчно-съдови болести - изображение

Здравната каса ще осигури средства за медицински изделия за интервенционално лечение на инсулти, които в този момент се поемат от националния фонд. Това стана ясно от проект на постановление, който бе публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването.

Основен мотив за предложението на ресорния министър д-р Петър Москов е повишената смъртност от заболявания на органите на кръвообращението.

В доклада на министър Москов се посочва, че през 2013 година около 65,1% от причините за смърт са болести на органите на кръвообращението.

Анализът на данните сочи, че през последните 10 г. в България ежегодно умират 70-75 хиляди души, а причината са именно тези заболявания.

Коефициентът за смъртност от сърдечно-съдови болести е два пъти по-висок от средните стойности за Европа.

Изнесените данни ясно показват, че инвестициите в ефективни високотехнологични дейности дават значим резултат в сферата на здравеопазването, който се измерва с понижената смъртност от определени заболявания.

Заболяванията на органите на кръвообращението са най-честата причина за трайно намаляване на работоспособността при лицата на възраст над 16 години, обхващащи  36,3% от общия брой на случаите на нови инвалидизирани лица.

В момента лечението на мозъчен инсулт се покрива от НЗОК, но тя не поема финансирането на дейностите по прилагане на медицински изделия за интервенционално лечение на инсулт и други мозъчно-съдови заболявания.

В доклада се посочва още, че Министерство на здравеопазването осигурява средства от бюджета си, с които ще бъдат субсидирани болници, които разполагат с необходимия капацитет за изпълнение на тези дейности по ясно определени от здравния министър критерии. 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиКлинични пътекиЛеченияНормативни актовеСоциални грижиСнимкиТестовеХранене при...Алтернативна медицинаИсторияЗдравни проблемиЛайфстайлЗаведенияМедицински изследванияБотаникаАнкетиИнтервютаПсихологияОрганизацииСпециалистиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицинатаСпортФизиология