Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха автоматичен външен дефибрилатор

Създадоха автоматичен външен дефибрилатор

Създадоха автоматичен външен дефибрилатор - изображение

Руски специалисти създадоха автоматичен външен дефибрилатор. Устройството е леко, компактно и с помощта на високоволтов разряд прави възможното, за да възстанови работата на внезапно спрялото да бие сърце.

Инженери и конструктори от Уралския завод по оптика и механика създадоха устройство, което реално да помогне за спасяването на живот в случаите, когато сърцето спре.

„Нашата цел беше да създадем напълно автоматичен дефибрилатор, който при това не е много скъп. Получи се. Конструирахме най-малкия и лек в света прибор от този клас, при това и един от най-безопасните“, казва Алексей Чупов оперативен директор на конструкторския отдел в завода.

Голямото предимство на уреда е, че в критична ситуация той може да се използва от всеки. При спиране на сърцето електродите се поставят върху тялото и се изпълняват гласовите инструкции. Дефибрилаторът, чиято големина е като на ноутбук, измерва сърдечния ритъм и автоматично определя дали има нужда от стимулиране с електрически заряд. Ако е така, се следват гласовите команди на устройството и се натиска червения бутон.

Медиците твърдят, че от новия апарат ще има огромна полза. При внезапно спиране на сърцето, лекарите разполагат с време между 3 и 5 минути, за да помогнат. Екипът на спешната помощ трудно би се появил на мястото за толкова кратък срок. Проф. Ян Габински, който е главен кардиолог в Свердловска област, обяснява, че в подобни случаи шансът човек да оцелее е не повече от 5%. Ако обаче е налице новият уред, то шансът нараства до 80%.

Първата партида от приборите вече е на разположение на Уралския институт по кардиология. В момента законодателството в Русия позволява подобна техника да притежават само здравни заведения. В същото време кардиолозите са убедени, че с новото устройство трябва да разполагат колкото е възможно повече обществени институции и места – стадиони, летища, гари, магазини, театри, концертни зали и киносалони. Надяват се това да стане възможно след окончателното приемане на поправката в закона за общественото здраве, която беше одобрена на първо четене.

Статистиката показва, че около 300 000 души умират всяка година в Русия в следствие на внезапно спиране на сърцето и това най-често се случва на обществени места и в присъствието на много хора.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноФизиологияЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияЛеченияСпортОрганизацииБотаникаВидеоКлинични пътекиНормативни актовеСпециалисти