Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха таблетки срещу хемофилия

Създадоха таблетки срещу хемофилия

Създадоха таблетки срещу хемофилия - изображение

Изследователи от Университета на Тексас в Остин са разработили биоразградима капсула, която ще даде възможност на хората да се лекуват по-евтино и по-малко болезнено от хемофилия.

Хемофилия е наследствено заболяване, при което се нарушава съсирването на кръвта. Над 400 000 души по света живеят с хемофилия тип А или хемофилия тип В, поради липсващ протеин в кръвта им. Хемофилията от тип В се дължи на недостига или липсата на фактор IX, протеин на съсирването. Това заболяване най-често се лекува и поддържа със заместителна терапия под формата на инжекции серум с липсващия протеин. Поради интензивността и болезнеността на процедурата, учените са потърсили алтернативен вариант.

Изследователите са разработили капсула, устойчива на пепсин, но разградима под влиянието на неутралното рН на червата и трипсина, ензим, разграждащ протеините и пептидите. Материалът за капсулата е хидрогел на базата на полиметакрилова киселина с полиетилен гликол. В капсулата е поставен серум с фактор IX. Този дефицит се наблюдава при хемофилия от тип В.

Разработената капсула е тествана на клетъчните линии на човека Caco2 и HT29-MTX. Те се ползват за проверка на усвояемост на препаратите. Резултатите показват, че таблетката увеличава обема на усвояемост на фактор IX от стените на стомаха и количеството му в кръвта. Учените поясняват, че две капсули са достатъчни да заместят една инжекция серум.

Предстоят тествания върху животни и хора и одобрение на метода.

Изследването и резултатите са публикувани в International Journal of Pharmaceutics.

Снимка: Trainer.ae

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияХранене при...ОрганизацииНовиниФизиологияСнимкиЛюбопитноЛечения