Начало Здравна медиа Здравни новини Терапия с ултравиолетови лъчи може да се окаже ключът към лечението на диабет

Терапия с ултравиолетови лъчи може да се окаже ключът към лечението на диабет

Терапия с ултравиолетови лъчи може да се окаже ключът към лечението на диабет - изображение

Ултравиолетовите лъчи помагат за произвеждането на вещество, забавящо развитието на затлъстяване и на диабет от тип 2.

Азотният оксид, отделящ се от кожата след излагането на слънчеви лъчи, играе основна роля в обмяната на веществата, показват резултати от ново изследване.

Учени провели няколко експеримента върху мишки.

Прехранените мишки, които били изложени на ултравиолетова светлина, по-бавно възвръщали теглото си. Те са показали по-малко симптоми на диабет тип 2 като анормални нива на глюкозата и резистентност към инсулин.

"Ползите от терапията с ултравиолетови лъчи са свързани с азотния оксид, който се освобождава през кожата след излагане на слънчева светлина. Веществото има определяща роля в начина, по който организмът ни преработва храната и захарта, предотвратявайки вредни състояния на метаболизма, като диабет например", обясняват специалистите.

Те обаче предупреждават, че откритията са направени след експерименти с мишки и са необходими още изследвания, за да се разбере дали при хората биха се наблюдавали същите ефекти.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлЛеченияНовиниЗдравни съветиИсторияХранене при...ИнтервютаПатологияСнимкиВидеоТестовеДиетиСпортХрани и ястияАнкетиБотаникаОрганизацииИзследванияПсихологияСпециалистиКлинични пътекиЗдравни проблемиАлт. медицинаПроизводители