Начало Здравна медиа Здравни новини Тестват ново експериментално лечение на ракови заболявания

Тестват ново експериментално лечение на ракови заболявания

Тестват ново експериментално лечение на ракови заболявания - изображение

Първи успешни тестове на ново експериментално лечение на ракови заболявания направиха учени от Университета на Мичиган.

Новата терапия използва специални нанодискове, помагащи на тялото да се пребори с раковите клетки. Нанодисковете са с диаметър едва 10 нанометра, като всеки от тях е пълен с неоантигенове, които са специфични за съответния вид тумор или неговата мутация. Те активират имунната система на тялото и я карат да атакува раковите клетки и да ги унищожава.

Екипът е тествал и метод за изграждане на устойчивост срещу завръщането на раковите клетки.

"Това се постига с добавяне на инхинбитори. Така Т-клетките на тялото задържат способността си да унищожават ракови клетки", обясняват учените и допълват, че до момента методът е тестван само при мишки, а резултатите са показали, че нанодисковете се нуждаят от едва 10 дни, за да унищожат напълно туморите.

Предстои учените ще преминат към следваща фаза на разработката, в рамките на която ще бъде проверено доколко ефективен е методът при по-големи тумори в големи животни, а след това и в хора. Ако тестовете завършат успешно, методът ще претърпи съответни промени – ще бъде вземана проба от тумора, за да бъдат избрани точните за него неоантигени.

Снимка: Johns Hopkins University

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеСпециалистиНовиниЛюбопитноМедицински изследванияКлинични пътекиАлтернативна медицинаОрганизацииЗаведенияИсторияСнимкиПатологияХранене при...ЛайфстайлНаправления в медицинатаЗдравни съветиЛеченияНаучни публикацииБотаникаПрезентацииСоциални грижиОбразованиеТестовеПроизводителиЛичностиОткритияСпортГеография