Начало Здравна медиа Здравни новини Тестът за сънна апнея да стане задължителен за шофьорите предлагат медици

Тестът за сънна апнея да стане задължителен за шофьорите предлагат медици

Тестът за сънна апнея да стане задължителен за шофьорите предлагат медици - изображение

От Българското дружество по сомнология настояват шофьорите задължително да се изследват за обструктивна сънна апнея. Експертите смятат, че държавата трябва да покрива тестовете и терапията като форма на превенция срещу пътните инциденти.

Въпросът, който поставят специалистите, не бива да се подценява. Освен професионалните аргументи, насочени към превенцията, лекарите привеждат и статистически данни, според които между 10% и 30% от всички инциденти на пътя са следствие от задрямали по време на кормуване шофьори. Точно желанието за подремване през деня е един от симптомите на сънната апнея, която повишава от два до пет пъти риска от произшествие на пътя.

Най-уязвимата група са професионалните шофьори. Лекарите са категорични, че дългите нощни преходи са също толкова рискови, колкото би било, ако кормувате, след като сте пили.

От дружеството по сомнология информират, че в Европа изследванията за сънна апнея се извършват според директива от 2015 г. Десет са страните от ЕС, които я прилагат. Според нея, изследването е задължително, а когато резултатите покажат, че е налице заболяване, следва отнемане на шофьорската книжка. Лекарят издава удостоверение, че пациентът се лекува и едва след това книжката може да се върне.

Тестът за сънна апнея струва между 100 лв. и 300 лв. и не се поема от Здравната каса.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: leplacoteux.com

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноИзследванияВидео