Начало Здравна медиа Здравни новини Технология за подмладяване предизвиква образуването на тумори

Технология за подмладяване предизвиква образуването на тумори

Технология за подмладяване предизвиква образуването на тумори - изображение

Испанският Национален изследователски център за рака (CNIO) е направил изследване на нова технология за подмладяване. Техниката, изпробвана върху гризачи, показва забележителни резултати – теломерите, които при скъсяване остаряват, са увеличили дължината си. Това води до образуването на тумори, вследствие на което мишките са починали.

Теломерите представляват крайните части на хромозомите като тяхното скъсяване се свързва със стареенето. Те защитават краищата на хромозомите, които предпазват ДНК-то по време на репликации да не се свързват с други хромозоми. Теломерите се скъсяват при всеки цикъл на делене, тъй като не може да се синтезира копие на края на хромозомата. По този начин се скъсява и животът на клетката. Тя старее и става все по-податлива на заболявания.

Всеки човек с раждането си получава теломери, които са дълги близо 9000 нуклеотида. След определен брой цикли на митозата обаче клетката вече не може да се дели. Съществува ензим – теломераза, който е способен да удължава и достроява теломерите, но той е активен единствено в стволовите и половите клетки.

В изследването е приложено препрограмиране "ин виво" с жив организъм, което е довело до удължаване на клетъчните теломери, поради увеличаване на ендогенната теломераза.

За първи път се установява, че препрограмирането на жива тъкан активира теломеразата и това способства за удължаване на теломерите. Този процес според специалистите представлява обръщане на процеса на стареене.

"За първи път видяхме предизвикано образуване на теломеразата "ин виво". Не е известно друго изследване, което да описва предизвикване на ендогенна теломераза от определени фактори на транскрипция в контекста на тъкани на възрастни", коментират авторите на изследването Бласко и Роса Марион.

Авторите поясняват, че ембрионалните клетки могат да се считат за "безсмъртни" на биологично ниво. При конкретни условия клетките могат да съществуват и да се делят безкрайно. Но при възрастните клетки след около 50 цикъла на делене клетките преминават във фаза на стареене. Тези клетки постепенно престават да се делят.

Гризачите в експеримента бързо са починали, защото препрограмирането на всички не полови клетки ги прави ракови. Учените обясняват, че раковите и стволовите клетки имат доста общи черти. Раковите клетки също могат неопределено време да се делят.

"Загубата на клетъчна диференциация представлява явление, извършващо се във физиологичен контекст. Това се случва по време на регенерация на тъканите, както и при образуването на ракови клетки. Това се смята за една от най-критичните първоначални стъпки в развитието на туморните образования. Дедиференциацията от "ин виво" препрограмирането и дедиференцирането, което е свързано с началното развитие на рака включва подобни промени при теломерите. И двата процеса предизвикват активиране на теломеразата и удължаване на теломерите", допълват авторите.

Изследването е публикувано в списание Stem Cell Reports.

Снимка: Lifeboat News: The Blog

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИсторияНовиниЛайфстайлБотаникаАнкетиАлтернативна медицинаНормативни актовеМедицински изследванияКлинични пътеки