Начало Здравна медиа Здравни новини Увеличават екипа на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата

Увеличават екипа на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата

Увеличават екипа на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата - изображение

През април ще влязат в сила промени, според които Съветът по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще бъде с петима служители повече. Това предвижда проект на постановление на МС за промени в някои нормативни актове. От текстовете става ясно, че измененията са свързани с новите функции на Съвета.

По-голямата численост на структурата ще бъде за сметка на бройки от Регионалните здравни инспекции.

Не по-малко сериозни са и предложенията за промени в режима по реимбурсиране на лекарствата. Една от тях е изискването медикаментите, които стават част от позитивния лекарствен списък, да влизат в системата за възстановяване на разходите, когато цената им от производител е не по-висока от 80% от стойността на оригиналния биологичен продукт със същото международно наименование и лекарствена форма, при генеричните цената на производител не трябва да е по-висока от 70% от оригинала.

Сред другите предложения са и новите режими на оценка на здравните технологии и за проследяването на ефекта от терапията, както и още промени, с които да се подобрят ценообразуването и реимбурсирането.

Ще бъде въведено ръководство за притежателите на разрешение за употреба, което ще съдържа информация за изготвянето на анализ, който ще е в основата на клиничната, фармакологична и икономическа оценка. Нормативно изискване вече ще бъде да има три положителни оценки от държавна институция по оценка на здравните технологии във Великобритания, Германия и Франция за включване в позитивния лекарствен списък.

Важен момент е и намаляването от 17 на 10 на държавите от ЕС, в които да бъдат търсени най-ниските цени на лекарства и отпада изискването страните да бъдат разделяни на основни и допълнителни. Според здравното ведомство това ще намали административната тежест, когато се подават заявленията за образуването на цени. Избрани са държави, които публикуват цена на производител като Румъния, Словакия, Полша, Италия, Гърция, Белгия, Испания, Франция, Унгария.

Когато липсват цени за същия лекарствен продукт в референтните държави вече ще се търси най-ниската цена на продукта със същото международно име, лекарствена форма и количество активни вещество в една доза. Вече няма да действа и условието, което поставя граници на окончателната опаковка и така ще могат да се открият цени на лекарствени продукти, които са извън обхвата на тези ограничения.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: ajp.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСоциални грижиСнимкиСпециалистиЗдравни съветиПроизводителиИсторияОрганизацииЛеченияАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография