Начало Здравна медиа Здравни новини Учени изследваха интересна връзка между човешките черва и мозъка

Учени изследваха интересна връзка между човешките черва и мозъка

Учени изследваха интересна връзка между човешките черва и мозъка - изображение

Микроорганизмите, обитаващи червата на човека, са в състояние да "манипулират" настроението му, е посочено в статия, публикувана в научното списание PLoS One.

Изводът е направен от испански и британски експерти, които са изследвали работата на протеина TLR2 - важен рецептор на имунната система. 

Екипът е направил първата стъпка към изследването на връзката между човешките черва и мозъка. Експертите са открили, че TLR2-рецепторите, които се намират в областта на стомаха, не са само датчици, регистриращи наличие на бактерии, но също така и контролират транспорта на серотонина - т.нар хормон на щастието. 

"Въпросният невротрансмитер е изключително важен за живота на човека, тъй като контролира съня и емоционалните ни реакции, реакцията на болка, работата на кръвоносната и храносмилателната система", обяснява Хосе Мезонеро от Университета на Сарагоса, Испания. Екипът му е установил, че концентрацията на серотонин в човешкото тяло може да варира в зависимост от активността на бактериите в червата.

По време на експериментите е установено, че появата на големи количества микроби в червата може да доведе до увеличаване или намаляване на концентрацията на серотонин в мозъка, а това се отразява и на настроението.

"От друга страна нивото на серотонин оказва огромно влияние за развитието на редица психични и невродегенеративни заболявания", информират още учените.

Снимка: Fine Art America

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиМедицински изследванияБотаникаЛеченияПсихологияИсторияХранене при...Социални грижиСнимкиКлинични пътекиПатологияОрганизацииСпециалистиСпорт