Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха нова част на сперматозоида, която може да обясни безплодието

Учени откриха нова част на сперматозоида, която може да обясни безплодието

Учени откриха нова част на сперматозоида, която може да обясни безплодието - изображение

Проучване откри напълно нова структура в сперматозоида, която може да бъде частично отговорна за наличието на безплодие, спонтанните аборти и дори за вродените дефекти. Центриолът е органел, който е част от цитоплазмата на клетката и помага за нейното делене. Изследователи от университета в Толедо, Испания, открили, че съществува втори допълнителен центриол в мъжките полови клетки, който нарекли атипичен.

Въпреки че имат една и съща функция, двата центриола изглеждат много различно. „Аномалиите при формирането и дейността на атипичния центриол могат да бъдат в основата на безплодието при двойки, които не знаят причината за него“, казва Томер Авидор Рейс от Катедрата по биологични науки в Толедо.
До този момент учените смятаха, че сперматозоидите предоставят на яйцеклетката един центриол и след това се дублират. Тъй като женската полова клетка не осигурява центриоли, а мъжката притежава само един разпознаваем, специалистите искали да разберат откъде идва вторият в зиготата. Досега той бил пренебрегван, защото напълно се различавал от познатия центриол по структура и протеинов състав.

Изследователите установили, че вместо да се дублира, вторият центриол всъщност е там цял. Той съдържа малък набор от пълен комплект белтъци, които му позволяват да създаде пълен и функционален центриол след оплождането.

Откритието дава на учените ново поле за изследване, където други известни проблеми не могат да обяснят безплодието, спонтанните аборти и някои вродени дефекти. Но не може да се каже, че атипичният центриол е винаги виновен за тези състояния.

Проучването е публикувано в Nature Communications.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноИзследванияЛайфстайлТестовеФизиологияЛеченияИсторияСоциални грижиАлт. медицинаЗдравни съветиЗдравни проблемиИнтервютаБотаникаОрганизацииСпециалистиЗаведения