Начало Здравна медиа Здравни новини Учени разкриха как функционира вътрешното ухо

Учени разкриха как функционира вътрешното ухо

Учени разкриха как функционира вътрешното ухо - изображение

За първи път учени показаха как вътрешното ухо обработва речта, нещо, което не е било известно до този момент. Откритието е важно допълнение към разбирането как органът и чувството ни за слух функционират. Проучването е направено от изследователи от Швеция, Великобритания, Индия, САЩ и Дания.

Звукът на речта има два компонента във вътрешното ухо. Един се състои от високочестотни вариации в звука на речта. Компонент, известен като "плик", описва най-външния образец на говорния звук. Този елемент, който се видоизменя сравнително бавно, може да се разглежда като цялостна структура на речевия сигнал. Според учените той е най-важен за разбирането на това, което някой казва.

Вътрешното ухо произвежда малки електрически токове при всяко навлизане на звука. Той го преобразува в електрически импулси. Те от своя страна се отвеждат през слуховия нерв към мозъка. Чрез поставянето на малки електроди в ушния канал на експерименталните обекти и поставянето на електроди в близост до кохлеа /ушния охлюв/ на пациенти, които са претърпели операция, учените успели да запишат начина, по който вътрешното ухо кодира речта като звук.

"Нашето проучване показва как вътрешното ухо отделя бавно компонент, който е важен за речта, за последващо прехвърляне към мозъка", казва Алфред Нютъл, професор по отоларингология в Орегонския университет.

Кодирането на информацията за говора разчита на някои уникални биофизични свойства на специализираните вътрешноушни клетки, които долавят звук. Вътрешното ухо е вградено в дебелата кост на черепа, което затруднява достъпа и изследването му. По този начин в момента е трудно диагностицирането на точното местоположение на увреждането на вътрешното ухо.

Учените вярват, че резултатите от изследването им ще подобрят диагностичните процедури за различните увреждания, което е крайно необходимо.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПсихологияЛюбопитноФизиологияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиКлинични пътекиЛеченияСнимкиХранене при...Алт. медицинаСпортНовиниТестовеИзследванияНормативни актовеБотаника