Начало Здравна медиа Здравни новини Учени разработиха ново устройство, което да мери кръвната захар неинвазивно

Учени разработиха ново устройство, което да мери кръвната захар неинвазивно

Учени разработиха ново устройство, което да мери кръвната захар неинвазивно - изображение

За много диабетици болезненият и ежедневен ритуал на бодене на пръстите, за да се измери кръвната захар, не само постоянно напомня за болестта, но остава и един от най-надеждните и точни методи за отчитане и наблюдаване стойностите на захарта. Всичко това може да се промени в близко бъдеще благодарение на нова технология, която измерва нивата на глюкозата неинвазивно в космените фоликули под кожата.

Сензорът може да се постави около китката и може да мери стойностите на кръвната захар на всеки 10-15 минути. При новото устройство не се налага калибриране, както при обикновените широко достъпни глюкомери.

За учените е изключително трудно да разработят неинвазивен метод за измерване на глюкозата в кръвта. До този момент това е възможно чрез имплантиране на предварително калибриран датчик посредством единично поставяне на иглата или чрез едноточково калибриране по метода пръст-бодене.

Новоразработеният от учените в университета в Бат, Англия, пластир не пробива епидермиса, но може да изтегли глюкозата от интерстициалната течност между клетките на космените фоликули. Специалистите така са изработили своята технология, че се дава възможност за индивидуален достъп до течността между клетките, използвайки микроскопични сензори, които имат малък електрически заряд. Глюкозата в течността се събира в минирезервоари и се измерва на всеки 10-15 минути за период от няколко часа.

Целта на експертите е да превърне разработката в достъпен за носене сензор, който да може безжично да предава стойностите на кръвната захар на смартфон или умен часовник. Така ще може да предупреждава диабетика преди да настъпи рискова ситуация, в която е необходимо да предприеме действия за нормализиране на ниски или високи нива на глюкозата.

Предимството на новооткрития пластир пред обикновения глюкомер е, че всеки отделен микроскопичен датчик в общия сбор е способен да работи върху малка площ, съдържащ един космен фоликул. По този начин се намалява колебанието при извличането на кръвната захар от вътрешната и външната част на кожата и увеличава точността на взетите измервания. Това от своя страна прави калибрирането чрез кръвна проба ненужно.

Британските учени са използвали графен като част от компонентите, тъй като той носи важни предимства – проводим е, гъвкав, потенциално евтин и екологичен. Дизайнът на разработката може да се реализира с помощта на високопороизводителни техники например като при ситопечат, което ще превърне устройството в широко достъпно.

Засега учените са изследвали пластира върху кожата на прасета и на диабетици. Целта им е да демонстрират функционалност в рамките на 24 часа и да осигурят точност и надеждност преди да се тръгне към клинични изпитания.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: phys.org

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЛюбопитноНовиниСоциални грижиЛайфстайлИсторияНормативни актовеДиетиЗдравни съветиСпортХранене при...ИзследванияАлт. медицинаИнтервютаБотаникаКлинични пътеки