Начало Здравна медиа Здравни новини Учени са идентифицирали нов човешки орган

Учени са идентифицирали нов човешки орган

Учени са идентифицирали нов човешки орган - изображение

Оказва се, че подкожни слоеве, които отдавна се смятат за съединителната тъкан, всъщност представляват серия от флуидни отделения, които изследователите наричат "интерстициум".

Тези отделения се намират под кожата, както и в обвивката на червата, белите дробове, кръвоносните съдове и мускулите. Те се свързват помежду си и образуват затворена верига, поддържана от мрежа от силни, гъвкави протеини.

Екипът зад откритието предполага, че флуидните отделения могат да действат като един вид "амортисьори", които предпазват телесните тъкани от увреждане.

Забележително е, че интерстициумът е останал незабелязан толкова дълго, въпреки че е един от най-големите органи в човешкото тяло. Обяснението на медиците е, че досега интерстициумът е пропускан от традиционните изследвания, тъй като методът за фиксиране при сглобяването на предметните стъкла на медицинските микроскоп включва оттичане на течност - като по този начин се унищожава и структурата на органа.

Последният анализ, публикуван в списанието "Scientific Reports" ("Научни доклади"), за първи път идентифицира тези колективни пространства като нов орган и се опитва да разбере тяхната функция.

Д-р Дейвид Кар-Лок и д-р Петрос Бенайс, лекарите от Медицински център "Маунт Синай Бет Израел" се натъкват на интерстициума, докато изследват жлъчния канал на пациент, търсейки признаци за рак. По време на интервенцията те забелязват кухини, които не са част от познатата досега човешка анатомия. Тогава те се обръщат към д-р Нийл Тийз, патолог в Нюйорксия университет, за да чуят неговото експертно мнение.

Заедно те стигат до заключението, че размазаният образ, показван от медицинския микроскоп, не е прост слой съединителна тъкан, а изпълнени с течност и устойчиви на удар абсорбатори. Така екипът открива тази структура не само в жлъчния канал, но и около много важни вътрешни органи.

За да се запази анатомията на новооткритата структура е взета биопсия от жлъчните пътища на още 12 пациенти, която впоследствие е замразена.

Лекарите откриват, че слоят се оттича в лимфната система - мрежата от съдове, транспортиращи лимфа, която участва в имунния отговор на организма. Изследователите намират доказателства, че освен да предпазва органите от увреждане, интерстициума спомага и за проникването на раковите клетки в лимфната система. Така осигурената "магистрала" за преминаване на течност през тялото е вероятно да способства за разпространението на злокачествени тумори в тялото.

Разбирането на тази новооткрита граница в човешката анатомия може да позволи на учените да разработят нови тестове за рак.

"Това откритие има потенциала да предизвика сериозен напредък в медицината. Възможността проби да се взимат директно от интерстициалната течност може да се превърне в авторитетен диагностичен инструмент", заяви д-р Тийз.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: independent.co.uk
Снимка: thenewdaily.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияЛайфстайлЛеченияФизиологияАнкетиБотаникаИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки