Начало Здравна медиа Здравни новини Учени създадоха по изкуствен път мозъчна клетка от кожна

Учени създадоха по изкуствен път мозъчна клетка от кожна

Учени създадоха по изкуствен път мозъчна клетка от кожна - изображение

Учени от "Уестърн Ризърв", Охайо, и от Станфордския университет в Калифорния, независимо едни от други, обявиха, че са успели да превърнат кожни клетки от мишки в мозъчни. Получили са клетки от типа олигодендроцит. Те обвиват нервните влакна в гръбначния стълб и мозъка и се наричат още миелин. При заболявания като множествената склероза и церебралната парализа например се унищожава това защитно вещество и това води до загуба на координираните движения на ръцете и краката.

Изследователите обясняват, че процедират по следния начин: вземат достъпна и в достатъчно количество клетка и я променят от кожна в мозъчна, сменят идентичността й. Пол Тезар, който е от екипа в Охайо, определя методиката като клетъчна алхимия.

И двата американски екипа са открили три гена, чрез които е станала възможна тази промяна на същността на клетките. Интересното е, че два са еднакви, а третият е съвсем различен. Целта е постигната - новопроменените клетки действат така, както оригиналните олигодендроцити - произвеждат защитни обвивки на нервните влакна.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cbsistatic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноФизиологияЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияХранене при...ИсторияНормативни актовеМедицински изследванияСпортБотаникаСпециалистиПсихологияПатологияСнимкиОрганизацииАлтернативна медицинаКлинични пътекиПроизводителиВидеоЗаведения