Начало Здравна медиа Здравни новини Лечение на Паркинсон чрез имплантиране на свински мозъчни клетки

Лечение на Паркинсон чрез имплантиране на свински мозъчни клетки

Лечение на Паркинсон чрез имплантиране на свински мозъчни клетки  - изображение

Специалисти от Сега Living Cell Technologies, базирана в Оукланд, Нова Зеландия разработват нов подход в лечението на заболяването Паркинсон чрез имплантирането на клетки от хороидния плексус на прасета.

Новият метод е в експериментална фаза, но е показал обещаващи резултати при четирима души 18 месеца след операцията.

Заболяването Паркинсон се причинява от постепенна загуба на мозъчни клетки, които произвеждат допамин – съединение, контролиращо движенията. Хората, страдащи от болестта, изпитват затруднения с движенията, предвижванията, имат треперене и всички симптоми се влошават с времето. Съвременната медицина подменят липсващия допамин, но с годините неговата ефикасност намалява.

Специалистите от Сега Living Cell Technologies са решили да изпробват иновативен метод за лечение на заболяването с имплантирането на клетки от прасета. Мозъчната структура от хороиден плексус създава комплекс от фактори за растеж, както и сигнални молекули, които подпомагат здравето на нервните клетки.

В изпитанието са участвали 18 души, които са се подложили на новия метод. Идеята на учените е, че съединенията от тези клетки, ще могат да подхранят клетките, произвеждащи допамин в мозъците на доброволците и ще забавят тяхната загуба.

Методът е изпробван при плъхове със заболяването и е показал положителни резултати", отбелязва Кен Тейлър от Сега Living Cell Technologies

Специалистите са поставили клетките от прасета в поресто покритие от алгинова киселина, която е направена от водорасли и позволява растежните фактори да се прехвърлят в мозъчната тъкан. Тя следва да спре имунните клетки на пациентите да навлязат и да атакуват клетките от прасета. Методът е използван и при лечението на диабетици с клетки от свински панкреас.

Алгиновата капсула съдържа близо 1000 клетки от прасе и е голяма близо половин милиметър. При първия експеримент с четирима души са имплантирани по 40 капсули в едната част на мозъка на всеки. Отчетено е средно подобрение от 14 пункта при 199 пункта по скалата на сериозност. Тези подобрения са се задържали 18 месеца след операцията, което е добър напредък според учените. Те отчитат, че хора с тази болест се влошават сравнително бързо – с няколко пункта всяка година.

Специалистите са предприели по-голям експеримент, чиито резултати се очаква да се изяснят ноември месец. Този път обаче хората получават по 120 капсули, поставени в двете части на техния мозък.

Стратегията е добра. Свинските мозъчни клетки се проучват като възможност за лечение и на други заболявания – като Хънтингтън и Алцхаймер, причинени от нарушения в нервните клетки“, коментира Роджър Бейкър от Университета в Кеймбридж, който не е част от проучването.

Въпреки успехите, специалистите се опасяват, че трансплантирането на клетки от животни на хора крият вируси, спящи в ДНК на прасетата - свински ендогенетични ретровируси и могат да преминат в хората и да развият други нови заболявания. Това за сега не се е случвало при пациенти с диабет, лекувани с клетки от свински панкреас. В тази посока работят и екипи, които прилагат технологията за генно редактиране CRISPR за унищожаването на подобни вируси в свинския геном.

Изследването е публикувано в New Scientist.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: newscientist.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноБотаникаНовиниФизиологияЛайфстайлЗдравни съветиХрани и ястияРецептиНаучни публикацииСнимкиИнтервютаХранене при...Здравни проблемиИсторияВидеоЛеченияСпортКлинични пътекиАлтернативна медицинаНормативни актовеМедицински изследванияСпециалистиПсихологияПатологияОрганизации