Начало Здравна медиа Здравни новини Циркадните ритми донесоха Нобел за медицина на трима американски учени

Циркадните ритми донесоха Нобел за медицина на трима американски учени

Циркадните ритми донесоха Нобел за медицина на трима американски учени - изображение

Майкъл Росбаш, Майкъл Янг и Джефри Хол са носителите на Нобеловата награда за медицина за 2017 г. Членовете на комитета от Стокхолм аргументират избора си с факта, че работата на изследователите по изясняването на молекулярните механизми, които влияят на циркадния ритъм или т. нар. биологичен часовник, ще има ефект върху живота хората. Откритията на лауреатите обясняват как живите същества променят своя биологичен ритъм по начин, който позволява да го синхронизират със земното въртене.

Работата на изследователите има реални последици и за науката за биологичните часовници – хронобиологията. Благодарение на тяхната задълбочена и целенасочена дейност тя търпи динамично развитие. Циркадните ритми са в основата на научните търсения, свързани с възможностите за иновативни методи в лечението. Чрез тях се определя дори кога е най-подходящото време за прием на лекарства.

Откритието на американските учени за гени, които са пряко отговорни за работата на биологичния часовник, е следствие от дългогодишните им, стартирали още през 60-те, експерименти и усилия. През 1970 г. американецът Сиймор Бенц и ученикът му Роналд Конопка откриват неизвестна генна мутация, която оказва въздействие на биологичния ритъм на дрозофилата. Едно от големите достойнства на новите нобелисти е, че са успели да идентифицират този ген през 1984 г. Моделът, предложен от тях, обяснява как генът контролира био ритъма, произвеждайки протеин в клетките през нощта. Денем той се разгражда и така в клетката се заражда самоподдържащ се режим. Това е, което дава основание на учените да установят, че биологичният часовник на многоклетъчните организми и тези при човека действат на същия принцип.

По статията работи: екип на framar.bg
Снимка: cbc.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛайфстайлЗаведенияНормативни актовеЛюбопитноСпециалистиГеографияСнимкиКлинични пътекиТестовеОрганизацииАлт. медицинаСоциални грижиОбразованиеНаправления в медицинатаПроизводителиЗдравни съветиЛичностиСпортОткритияБотаникаЛечения