Начало Здравна медиа Здравни новини Ще тестват лекарствата на виртуални животни

Ще тестват лекарствата на виртуални животни

Ще тестват лекарствата на виртуални животни - изображение

Лекарствата ще могат да бъдат тествани на специална компютърна система. Става дума за създадените компютърни модели на човешки кардиомиоцити. Използвайки ги, авторите на проекта, група учени от Университета в Оксфорд, са успели да тестват 62 медикамента и 15 съединения, които вече се използват активно.

Получените данни се оказват почти идентични с резултатите от лабораторните експерименти. Подобни опити помагат да бъде определено достатъчно точно дали лекарството ще бъде опасно за сърцето или не.

При единия, например, свързан с възможността медикаментът да предизвика аритмия, компютърният модел прави прогноза, че това е възможно при 89% от случаите. В същото време лабораторните опити със зайци са предвидили подобен ефект само при 75%.

След първите тестове на изкуствения модел става ясно, че вероятно е намерен добър начин за експериментиране, който да удовлетвори учените, но и да успокои защитниците на животните.
Така на мястото на мишки, плъхове, зайци, морски свинчета,прасета и маймуни ще дойдат техни виртуални заместници. Това ще спаси живота на близо 60 000 животни годишно.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниТестовеЗдравни съветиПсихологияАлт. медицинаСпортЛеченияИсторияЗаведенияАнкетиДиетиИзследванияНормативни актовеСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиСоциални грижиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография