Начало Здравна медиа Здравни новини 13 000 нови случаи на проказа се откриват всяка година в света

13 000 нови случаи на проказа се откриват всяка година в света

13 000 нови случаи на проказа се откриват всяка година в света - изображение

Около 13 000 са хората в света, на които всяка година диагностицират проказа. За съжаление, при голяма част от тях са налице значителни увреждания, сред които ампутация, слепота и парализа. Това стана ясно по време на проведения Световен ден на проказата.

Поредното издание на форума, организиран от фондация „Раул Фолеро“ се проведе в края на януари и продължи три дни. Мотото тази година беше „Ако проказата е открита твърде късно, животът на пациента се променя завинаги“.

Последните данни на Световната здравна организация показват, че в света има над 215 000 случаи на проказа, от които 94% са съсредоточени в 14 страни. Това е много по-малко в сравнение със средата на 80-те години на 20 век, когато болните от проказа са били 5,4 милиона, но продължава да е притеснително.

Представителят на фондацията за Мадагаскар д-р Бертран Кошоа съобщи, че всяка година там има между 1500 и 2000 случая. „Откриваме болните в условия на крайна бедност, липса на хигиена, промискуитет, невежество и изолация“, разказва д-р Кошоа и допълва, че не е възможно тези хора да изминат 40 или 50 километра, за да стигнат до здравния център.

Затова специалистите трябва да отидат при тях. От Фондацията са категорични, че е време не само лекарите да отиват на място, за да поставят диагноза и предпишат лечение, но и да бъдат осигурени хора, които да се грижат за болните и с които те да бъдат в постоянен контакт.

От фондация „Раул Фолеро“, както и от други подобни асоциации, са на мнение, че те са последните, които се тревожат за болните от проказа. Проблемът, според тях, е, че през 2000 г. СЗО обяви, че проказата вече не е глобален проблем за общественото здраве.

16 години по-късно обаче здравната организация промени становището си и прие нова „Глобална стратегия за контрол на проказата в периода 2016-2020 г.“

Според „Раул Фолеро“ и останалите организации, които работят активно за справянето с проказата, освен всичко останало от огромно значение е и въпросът за обществената щедрост и за доброволците. Защото на първо място са нужни хора, които да стигнат до едни от най-недостъпните кътчета в света, да открият болните и да ги лекуват преди усложненията да са настъпили. Не на последно място да им окажат и морална подкрепа.

В края на форума стана ясно, че тази година 15 000 доброволци са проявили желание да се включат в борбата с проказата. Те явно са съпричастни и с мнението изразено от председателя на фондацията, че не може да се толерира десетки хиляди да страдат при условие, че лечение съществува и то просто трябва да стигне до тях.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: lefigaro.fr

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиМикробиологияИсторияХранене при...СнимкиАлт. медицинаИзследванияБотаника