Начало Здравна медиа Здравни новини Хората, живеещи в древни градове, имат генна защита от туберкулоза и проказа

Хората, живеещи в древни градове, имат генна защита от туберкулоза и проказа

Хората, живеещи в древни градове, имат генна защита от туберкулоза и проказа - изображение

Ново проучване показва, че населения с дълга история на живот в градска среда често имат гени, които понижават риска от туберкулоза и проказа. 

"В древните градове високата плътност на населението и лошата хигиена са били идеална среда за процъфтяване на заболяванията. Това обяснява и защо в старите градове, естественият подбор би създал хора с генна защита срещу тези заболявания", коментират авторите на изследването от Юнивърсити Колидж в Лондон.

Те са анализирали ДНК проби от 17 различни човешки популации от Европа, Азия и Африка и са проучили археологическата литература, за да установят най-старите градски поселения. Изводът, до който са стигнали, че излагането на патогени е създало генетичен имунитет, който предшествениците ни са предали на следващите поколения.

Така почти всички в Европа и Близкия Изток, където градовете са от хиляди години, имат генната форма, предпазваща от туберкулоза и проказа.

Проказата е позната и като болест на Хансен. Тя е хронично бактериално заболяване, предизвиквано от Mycobacterium leprae. Подобно на туберкулозата и проказата е грануломатозна болест, което означава, че около бактериите, внедрили се в тъканите, се изгражда защитна стена от имунни клетки, ограничаващи разпространението на патогените и формиращи образувания, които в повечето случаи могат да бъдат видени само с микроскоп. 

Изследването е публикувано в сп. Evolution.

Снимка: mogaznews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияМикробиологияАлтернативна медицинаСнимкиМедицински изследванияБотаникаДиетиНовиниЛюбопитноЛеченияТестовеЗаведенияСоциални грижи