Начало Здравна медиа Здравни новини 58 237 бебета са се родили през миналата година в България

58 237 бебета са се родили през миналата година в България

58 237 бебета са се родили през миналата година в България - изображение

В 108 болници в страната са се родили 58 237 бебета миналата година. Това показват данни на НЗОК за дейността на лечебните заведения, като в 11 от тях не са спазени изискванията, заложени в Медицинския стандарт по акушерство и гинекология. В тези болници са извършени раждания, въпреки че не покриват условието да не падат под 80 за 1 година.

Най-малко деца са се родили в Ардино, където броят им е 3, в Кубрат – 19, и в Каварна – 26. Първенци по най-много появили се на бял свят бебета са СБАЛАГ „Майчин дом“, където проплакали 3730, в Първа АГ болница „Св. София“ са 2491 и в „Шейново“ – 2296. Предимно в болниците в големите областни градове Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Бургас, Сливен, София и Стара Загора има повече от 1000 раждания за година, като сред тях има и държавни и общински, и частни.

Данните показват, че от 58 237-те раждания 45% от тях са чрез цезарово сечение. Но не навсякъде то се практикува – има лечебни заведения, където не се прилага, но съществуват и такива, при които делът му е близо 90 на сто. По-голям е процентът му в частните болници. В публичните здравни заведения пък по-често се прибягва до използването на форцепс – в страната са извършени 428 раждания по този начин.

През миналата година са се родили преждевременно 7486 бебета, чието тегло било под 2500 г. В България има повече от 80 болници с Отделения по неонатология, но само в 38 от тях могат да се погрижат адекватно за недоносени бебета, родени под 1499 г.

Статистиката показва, че при близо една трета от ражданията в страната са настъпили усложнения, които наложили полагането на допълнителни грижи за новородените. Повече от 19 000 деца над 2500 г били диагностицирани и лекувани след появата си на бял свят. Починалите при раждане бебета били под един процент - 0,57%.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИзследванияПсихологияХранене при...Социални грижиАлт. медицинаПроизводителиСпортОрганизацииЛеченияЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиБотаника