Начало Здравна медиа Здравни новини 7,5 сантиметров тумор бе отстранен през носа на пациент в УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив

7,5 сантиметров тумор бе отстранен през носа на пациент в УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив

7,5 сантиметров тумор бе отстранен през носа на пациент в УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив - изображение

7,5 см-ов доброкачествен тумор бе отстранен чрез операция през носа на 42-годишен пациент в УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив. Ендоскопската операция за премахване на ангиофибром се прави за първи път в Интегралния център на университетската болница в Пловдив.

Образуванието е било доста голямо с размери 7,5 см. и дължина 3,5 см. ширина. С големината на круша то е заемало цялата носна кухина на пациента.

Операцията е направена от директорът на здравното заведение и ръководител на екипа проф. д-р Карен Джамбазов, който е и ръководител на Катедрата по УНГ в Медицинския университет в Пловдив.

42-годишният мъж от години не е можел да диша нормално. Той не е използвал въобще дясната носна половина, имал е намалено обоняние и често кръвотечение от носа. Туморното образувание е заемало цялата носна кухина. С разрастването си то е започнало да слиза назад към устната кухина. Постепенно е избутвало околните структури, носната преграда и синусите от дясната страна.

Операцията е продължила три часа. Професор Джамбазов уточни, че първоначално са идентифицирани залавните места на тумора с ендоскоп. С помощта на каутеризация (процес, при който се разрушават тъканите чрез термично, електрическо и химично изгаряне) образуванието е намалено и постепенно освободено от всички структури, които го придържат. Доброкачественият тумор е изваден през носа. Този вид образования са с локален деструктивен растеж и нямат разсейки. Пациентът ще бъде изписан от болничното заведение след 48 часа.

Мъжът с туморното образувание в носа е бил насочен към УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив от друга клиника в страната. Основната причина е, че именно пловдивската болница разполага с единствения Интегрален център у нас, който разполага с техника за високоспециализирана ендоскопска ендоназална хирургия.

Операцията се е извършила в рамките на 3-дневен курс за следдипломна квалификация на млади специалисти по ушно-носно-гърлени болести.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиСпециалистиПатологияСнимкиАлтернативна медицинаХранене при...ЛайфстайлМедицински изследванияЗдравни съветиИсторияНормативни актовеБотаникаЗаведенияПсихологияИнтервютаОбразованиеСпорт и туризъмАптекиОрганизации