Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Радислав Наков: Ограниченията в храненето не трябва да ни стресират

Д-р Радислав Наков: Ограниченията в храненето не трябва да ни стресират

Д-р Радислав Наков: Ограниченията в храненето не трябва да ни стресират - изображение

Д-р Радислав Наков е специализант и докторант по гастроентерология в Университетска болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Тази година той получи престижната награда International Scholar Award, която се връчва на най-добрите научни разработки на млади учени до 35 г. в Европа в областта на гастроентерологията. Като специалист в областта си д-р Наков е изключително запознат с изискванията за храненето на хора с улцерозен колит и болест на Крон.

Ето какво сподели той за първия онлайн портал, посветен на най-честите автоимунни заболявания www.probudise.bg.

Каква е ролята на храненето при възпалителните чревни заболявания?

Храненето е изключително важно за пациентите с чревни заболявания, но само по себе си не е метод на лечение. То подпомага лечението, подобрява начина на живот на пациентите и им помага да се справят със симптоматиката на техните заболявания.

Има разлика в храненето при обострена фаза на болестта и при състояние на ремисия – без симптоми. Диетичните грешки при тези пациенти предизвикват появата на два основни симптома – спастични болки в корема и диария. Те са и главната причина да търсят лекарска помощ. За да се избегнат болките и диарията, както и за да се подпомогне лечението, ще дам няколко практични съвети, които съм научил от много научни публикации и от ръководството за хранене на Американската асоциация на пациентите с болест на Крон и улцерозен колит.

Какви правила трябва да спазват пациентите с болест на Крон и улцерозен колит?

Първото основно правило е да се хранят не три пъти на ден, а поне пет пъти. Големината на тяхната порция да е не по-голяма от юмрука им. Това има голямо значение за начина на храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

Второто правило е да избягват храни, богати на мазнини, и пържени храни, защото те се усвояват трудно от храносмилателната ни система и предизвикват спастични болки. Особено за пациентите с болест на Крон е важно да избягват храни, богати на млечна захар (лактоза). Тя се съдържа не само в прясното мляко, но и в някои колбаси, защото лактозата се използва като емулгатор в хранителни продукти, които трябва да са добре слепени. От друга страна, киселото мляко е полезно за тези пациенти, но да бъде с по-ниска масленост.

В обострената фаза на заболяването трябва да се избягват пресни плодове и зеленчуци, защото се усвояват трудно и предизвикват допълнителен "стрес" за червата. Плодовете и зеленчуците трябва да са сготвени на пара или по някакъв друг начин.

Противно на приетите правила за здравословно хранене, на тези пациенти се препоръчва белият хляб пред пълнозърнестия и многозърнестия. Това е заради по-трудното усвояване на последните два вида. По същата причина трябва да се избягват и ядките. Проблемът е също, че ядките са богати на мазнини и много калорични. А често пациентите в остра фаза се лекуват със стероиди, които водят допълнително до покачване на теглото.
Месото не трябва да е тлъсто и мазно. При болест на Крон се препоръчва агнешко, защото е богато на витамин В12, а пациентите имат дефицит от него.

За всички пациенти ли се отнасят тези правила?

Това са основни правила, но начинът на хранене е индивидуален за всеки пациент в зависимост от типа на заболяването му, от наличието на хранителни дефицити – на калций, магнезий и други микроелементи или на витамини. Ето защо всеки пациент трябва да се съветва със специалисти по гастроентерология и по хранене. Когато се налага, се приемат и добавки – фолиева киселина, витамини, калций, магнезий, желязо. Всичко обаче е строго индивидуално.

В заключение ще кажа, че не е нужно огранитеченията в храненето да се превръщат в допълнителен стрес за пациентите. Понякога те започват да се притесняват при всяко хранене, чудят се при всеки нов продукт на трапезата дали ще се влошат. Това също натоварва психиката и може да обостри симптомите. Моят съвет е да се спазват само няколко основни правила, за да не се създава излишен товар на психиката.

За повече информация за най-честите автоимунни заболявания разбери на www.probudise.bg.

Снимка:  www.probudise.bg

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноИнтервютаЛеченияМедицински изследванияПрезентацииБотаника