Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р ХристоТерзиев, специалист - алерголог в МБАЛ „Д-р Иван Селиминнски”-Сливен: Населението в големите градове страда от полинози много повече, отколкото хората по селата

Д-р ХристоТерзиев, специалист - алерголог в МБАЛ „Д-р Иван Селиминнски”-Сливен: Населението в големите градове страда от полинози много повече, отколкото хората по селата

Д-р ХристоТерзиев, специалист - алерголог в МБАЛ „Д-р Иван Селиминнски”-Сливен: Населението в големите градове страда от полинози много повече, отколкото хората по селата - изображение

  Пролетта и лятото са сезони на алергиите. В най-общ аспект алергиите са болести на цивилизацията и се делят на поленози, битови алергии, алергии към плесенни и бактериални алергени.

  Специалистите съветват доколкото е възможно да се избягват контакти с алергените и тяхната голяма концентрация. Много хора по една или друга причина са се алергизирали към полените, които започват от началото на март и продължават до края на септември. Алергологът д-р Христо Терзиев от МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен заяви, че алергиите към полените предизвикват различни симптоми, най-вече на дихателните пътища, засягат лигавицата на носа, очите, ушите, гърлото, трахеята, бронхите и съответните симптоми, които алерголозите определят като алергичен ринит, алергичен конюнктивит, трахит, бронхиална астма. Всички тези прояви на сезонна алергия се наричат полиноза. „Когато се касае само носа, наричаме заболяването сенна хрема, а на долните дихателни пътища – сезонна бронхиална астма. Проявите на алергия засягат може би около една пета от населението на света. През последните години се наблюдава тенденция към увеличаване на алергичните заболявания в развитите държави. Причините за това са замърсения въздух и на тези държави. „Оказа се, че в големите градове населението страда от полиноза много повече, отколкото селското население. Това до скоро нямаше разумно обяснение, защото градските хора имат по-малък контакт с полените, а страдат повече. Оказа се, че въздухът, който дишат, както и полените, са променени от полепналите по тях сажди от изгорелите газове на автомобилите и са с променена структура. Нашата имунна система ги приема като чужди тела и реагира по бурен начин. С това се обяснява по-големият процент от заболяемост на полинози при градското население. Жителите в градовете страдат повече и от сезонен алергичен ринит и астма, отколкото селското население”, каза д-р Терзиев.

  За полиноза може да се говори, когато има повторяемост на оплакванията, които протичат без наличие на фибрилитет. Тоест - няма външен причинител, бацил или вирус, който да предизвиква пирексия, а алергичното възпаление, което го отличава от всички видове възпаления и протича без температура.

  Т-р Терзиев отбеляза, че е много важно тези оплаквания да се разграничат от баналните простудни заболявания, които съпровождат този преходен период, когато са чести настинките, имунитетът на хората е намалял и има по-голяма възприемчивост към вируси и грип. „Тогава често има излишна употреба на антибиотици и третиране на тези оплаквания като инфекциозни заболявания, които биха се повлияли от антибиотици. И едва след като са преминали няколко курса с антибиотици, тогава хората търсят специалист алерголог. Ние можем да помогнем много. Има голяма гама от антихистаминови препарати, локални кортикостероиди, които са абсолютно безвредни, защото са направени така, че да се прилагат локално, не проникват в кръвта и нямат никакви увреждащи действия, които да доведат до хормонален дисбаланс”, допълни д-р Терзиев. Той съветва да се избягва самолечението, ненужната употреба на антибиотици и да се търси помощта на специалистите.

  Оплакванията при алергиите могат да бъдат кратки - продължават по-малко от четири дни и по-малко от четири седмици. Има и такива, които могат да протекат от април до края на септември. В кабинета на алерголога може да се определи кое причинява симптомите – дали се касае за някаква полиноза или битова алергия, която се е проявила в този сезон. Когато пациентът има прояви, моментът не е подходящ да бъде изследван. Затова е добре да започне лечение и след като симптомите отзвучат, да се подбере подходящия момент, в който пациентите да бъдат изследвани с кожно-алергични проби, които ще определят какво точно ги дразни. Има вариант ако симптомите продължават повече от месец и не е удачно болните през цялата пролет и лято да приемат различни антиалергични медикаменти.

  „Тогава може да се изработят ваксини с тези алергени, които дразнят, така че есенно-зимния сезон да започне така наречената специфична имунотерапия, с която създаваме имунитет срещу полените. Този имунитет е напрегнат имунитет. Това не значи, че ще ги освободим от алергията. Ваксините са същите алергени, които ни дразнят, ние ги поставяме подкожно или под формата на капки, под езика, в определени дози, при които те не предизвикват оплаквания, а дразнят имунната система и тя изработва имунитет. С една дума, ние издигаме прага на дразнимост към тези неща и когато дойде сезонът на оплакванията, когато във въздуха има голям процент полени, нашата имунна система вече може сама да се справи. Тя има висока прагова дразнимост на базата на тази имунотерапия, която сме започнали през есенно зимния сезон. Това за сега е единственото лечение на сезонната алергия , наречена полиноза”, каза алергологът.

  Пациентите, които са пропуснали сезона за диагностициране на алергията, трябва да избягват излизането навън, когато е горещо, защото има голяма концентрация на алергени. Препоръчва се при възможност да сменят климата, където алергените са с по-ниска концентрация и няма да има толкова дразнители. Всяка смяна на климата е подходяща за тези пациенти. Съветът към болните, които нямат такава възможност, е да спят на затворени прозорци, защото сутрин хладния въздух вкарва в стаята полените и хората се събуждат с оплаквания - хрема, астматични пристъпи. Филтрите на климатиците в помещенията трябва редовно да се почистват. Там освен полени, се образуват и много плесени, особено през лятото. „Жилището трябва да се проверява, да няма „събирачи” на прах – мокети, дебели килими, много мебели. Трябва подът и мебелите да се почистват с влажен парцал. На пръв поглед прости правила, но ако ги спазваме, намаляваме концентрацията на всички тези дразнители от вдишвания от нас въздух и имаме възможност да се чувстваме по-добре. Трябва да живеем по-близко до природата, да се храним с храни, които са характерни за нашия ареал, там, където сме се родили, за които нашите прадеди са ни предали гените и имаме изграден имунитет към тях и няма да проявим алергия. Важно е да се консумират плодове и зеленчуци, на които им е време да ги има на пазара”, съветва д-р Терзиев.

  Жителите на Сливен страдат от алергии както и хората от всички региони на страната. Според д-р Терзиев обаче, сливенецът търпи доста промени в резултат на не съвсем доброто състояние на града. „Виждате разкопаните улици, праха, който се вдига, когато спре да вали и времето е по-сухо. Дишаме всичкия този въздух от нечистите улици. Не можем да си позволим да дишаме нормален въздух и като прибавим многократно увеличение брой на автомобилите в града, това са предразполагащи фактори, които биха увеличили пациентите с алергии. Така че за сега нищо радостно за сливенци - те страдат от всички болести на цивилизацията. Храним се с храни с неясен произход и съдържание, дишаме мръсен и запрашен въздух. Няма нещо, което да го има някъде и при нас да го няма като вредност”, казва алергологът.

  Той шеговито допълва, че терминът „алергия” често се употребява от хората към началник, към съпруга, съсед….И обяснява : „Алергията е тип алергична реакция. Имунологична реакция на свръхреактивност. Има алергия към чужди белтъци, косми и пърхот. Има описани случаи, в които съпруг и съпруга не могат да спят заедно, защото жената проявява непоносимост, алергичност към някакви определени белтъчни продукти на съпруга си. Има и такива случаи, но пак казвам - тук се касае за имунологична свръхреактивност към белтъчни продукти към другото същество. Когато се касае за друга нетолерантност, психична, на възгледи и прочие, това вече е проблем на други специалисти като психиатри и социални работници”.

За Framar.bg:

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория