Проф. Мермерски: Когато човек се храни здравословно, не му се налага да купува скъпи лекарства и да ходи по болници
Решихме да ви срещнем с човека, който връща все повече българи към народната медицина. След като издава 13 книги, посветени на билковите лекове и лечението чрез хранене, неговото име става все по-популярно и напълно заслужено се нарежда до имената на останалите ни известни народни лечители. Въпреки че проф. Христо Мермерски няма медицинско образование, той печели доверието на хиляди хора именно с достъпните природните рецепти, които разработва и описва в книгите си. Той самият се определя като "селско момче" и с гордост ни разказва за начина, по който е възпитан и за храната, с която е израснал. По неговите думи, именно тя го е направила здрав "като бик". От този разговор научаваме кой е лековитият мед на пазара, с какво да заменим месото, лечебен ли е китайският чесън и още конкретни и съвсем прости съвети, които ни препоръчва професорът срещу едни от най-честите заболявания.
Какво Ви накара да се развивате в посока природни начини на лечение? Вие самият ли сте се лекувал, прилагайки тези рецепти или причината е друга?
Не ми се е налагало да се лекувам на младини, тъй като мога да се похваля, че бях як като бик, както се казва! А истинската причина да се обърна към природните методи на лечение е, че съм изучавал много дисциплини, които по един или друг начин са свързани с природата. Учил съм ботаника, микробиология на храните, микробиология на млякото, лечебните качества на зеленчуците и плодовете. Освен това, аз съм селско момче, израснал съм само с естествени продукти. Моят дядо на времето е имал 250 кошера, а после аз и баща ми отглеждахме ферма с 300 кошера, кооперативни. И възпитанието, което имам, а и впоследствие образованието, което съм получил, са ме тласнали в тази посока на развитие.
Има много спорове по темата За или Против комбинирането на чесън с мед, които поотделно са силни лечебни средства. Какво е Вашето становище, допустимо ли е да се съчетават или не?
Не би трябвало веднага да се отрича тази комбинация. Но трябва да се има предвид, че съчетаването на различни природни лечебни средства не е подходящо за всеки. То може да се прави само при определено заболяване и то по точна рецепта. Това, което е трагично в България е, че нито в медицинските университети, нито в агротехническите, нито в хранително-вкусовата промишленост се изучават лечебните качества на храните. Да не говорим за синергизма между тях, т.е. увеличаване на ефекта им, когато се комбинират. Чесънът се прилага в комбинация с други продукти, най-вече с цел сваляне на високо кръвно налягане. Например, когато се смеси с лимонов сок или кисело мляко, ефектът е наистина голям. Има хора, които само за месец свалят кръвното си налягане от 220 до нормални стойности. Така че всичко зависи от дозата и от конкретното приложение.
Винаги, когато говорите за сваляне на кръвното, препоръчвате чесън. Но какво ще кажете за китайския чесън, който заля нашия пазар, можем ли да се доверим на неговите лечебни свойства?
В никакъв случай! Трябва да консумираме и да се лекуваме само с натурален български чесън. Освен това, е добре чесънът да бъде пресен, качествен и добре съхраняван. Ако вече се е сбръчкал или е покафенял, най-добре да го изхвърлим, тъй като вече не може да очакваме от него същите лечебни свойства като в пресния.
В рецептите си препоръчвате предимно полифлорен мед. Какво точно представлява той и по какво да го различим на пазара?
Полифлорен е медът, който се прибира юни или юли месец, тъй като през май месец започва цъфтежа на най-целебните билки. След това те се опрашват от пчелите, които, заедно с прашеца, вземат и лечебните им качества. По това време цъфтят от 200 до 400 различни билки, при което медът се сдобива с едно огромно разнообразие от комбинирани лечебни ефекти. Затова препоръчвам да се търси и да се употребява именно полифлорен мед, произведен през тези месеци.
Бихте ли ни дали конкретен съвет за подсилване на организма след дълъг период на боледуване?
Най-лесният трик за възстановяване на силите на организма е рецептата с мед, кисело мляко, прополисови капки, пектин и канела или така наречения „еликсир на дълголетието”. Това е уникален продукт, който всеки може да си приготви, като смеси 1 кофичка кисело мляко, 1 супена лъжица мед, 1 чаена лъжичка пектин, 30 капки тинктура от прополис и канела на вкус. Ако сутрин закусвате с тази смес, ще се пречистите от натрупаните токсини, ще подсилите имунитета си и няма да се поддадете на пролетната умора.
Оказва се, че прополисът е универсално лекарство...
Така е. Прополисът е чудна смес от растителни смоли, восък и прашец, обогатена с ензими и млечно-кисела ферментация от храносмилателната система на пчелите. Пчелният продукт съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти. Умните насекоми, които са известни с най-съвършената организация на живот, използват прополиса като защита срещу всякакви инфекции. С него те намазват килийките преди пчелата майка да роди. С него "мумифицират" нашественици, които са влезли в кошера и нямат сили да ги изхвърлят - мишки, гущери и т.н.
Какви са основните ползи за хората?
Прополисът повишава имунната защита, изчиства кръвоносните съдове от лошия холестерол, повишава червените кръвни телца, премахва вредните бактерии и други микроорганизми. Всички медни продукти са изключително полезни. Жените могат да се справят с бялото течение и гъбичките, ако си поставят няколко поредни вечери във влагалището тампон със захаросан чист мед. Една жена ми се обади да ми каже, че с тази рецепта с тампони си е стопила киста на яйчника и не се наложила операция.
Има ли възраст, след която е късно човек да промени начина си на хранене?
Не, няма такава възраст. Единствената подробност е, че колкото по-късно човек започне да живее здравословно, толкова по-трудно става адаптирането на организма към новия начин на хранене. В случая мога да посоча един пример: Ако дете, което току-що си е сменило зъбите, си маже венците и зъбите с прополис, то никога няма да има кариес, нито пародонтит, нито дори кървене на венците. Но, ако е възрастен човек, на когото вече са му опадали зъбите, за него няма смисъл да започва такава профилактична процедура.
Можете ли да ни дадете още един конкретен съвет за решаване на следния ежедневен проблем: Отиваме да обядваме, но какво да си купим, при условие че нямаме възможност да си носим домашно приготвена храна?
Така е, това е голям проблем. Още повече, че в магазините за пакетирани стоки наистина няма нищо качествено и здравословно за ядене. Но винаги можете да отидете в магазин за плодове и зеленчуци например. Това би било най-разумно, при условие, че организмът ви е обеднял по отношение на витамини. Просто изяжте 5 - 6 портокала или 5 - 6 моркова. Може да си направите и салата, в която да сложите само малко ябълков оцет и зехтин. По този начин напълно снабдявате тялото си с витамин C и витамин A. Освен това, решавате и въпроса с умората!
Много хора не се хранят здравословно, не защото нямат желание, а защото нямат възможност да си купуват качествени продукти. Ще ни дадете ли пример за едно икономично меню с полезни и в същото време евтини неща?
Мога да оспоря твърдението, че е скъпо един човек да се храни здравословно. Напротив, много по-евтино е! Тук не става въпрос за хранителни добавки, а за храни с естествен произход. Кое му е скъпото на червеното цвекло или на морковите, или на ряпата? Какво й е скъпото на една кофичка кисело мляко? Кълновете също се правят много лесно, а житото е по-евтино от хляба. Така че здравословното хранене наистина е най-евтино и най-ефективно при лечение на всякакви заболявания. Да не забравяме и това, че когато човек се храни здравословно, на него не му се налага да
Още един масов проблем - болките в ставите, които се усещат особено много при промяна на времето. Може ли да ни кажете някакъв природен лек за тях или поне кои храни трябва да се избягват, на кои да се набляга?
Задължително трябва да се приемат храни, които очистват организма и ставите от токсините, от тежките метали. Трябва да се ядат повече зеленчуци и плодове, те не натоварват организма по никакъв начин. Метаболизмът се претоварва от лошите меса, от консервирани храни, от луканки, кренвирши и т.н. Много е важно всеки ден да снабдявате организма си с не по-малко от 400-500 грама плодове и зеленчуци. Тогава няма да има болки нито в коленете, нито в другите стави.
Напоследък излизат все повече статии, които информират за наличие на хормони в пилешкото месо, а и в други месни продукти. С какво да заменят месото хората, които искат да го ограничат, но не могат да се откажат напълно от него?
По-богати на белтъчини от бобовите култури няма. Консумирайте повече фасул, леща, грах, които са и страшно богати на витамини. Българката е хубава и умна, както и българинът покрай нея, защото ние никога не сме страдали от белтъчен глад. Навремето са се консумирали предимно бобови култури и в никакъв случай не се е ядяло толкова често месо. Освен белтъчини, фасулът съдържа и растителни мазнини, които в комбинация помежду си изграждат тъканите в организма. Те изграждат мускулите и най-вече помагат на мозъка.
Коментари към Проф. Мермерски: Когато човек се храни здравословно, не му се налага да купува скъпи лекарства и да ходи по болници