Алкохолът повишава риска от развитие на ракови заболявания
Акценти
|
Употребата на алкохол е един от основните предотвратими рискови фактори за рак, наред с тютюнопушенето и наднорменото тегло. Редица проучвания доказват, че съществува връзка между алкохола и риска от ракови заболявания, като консумацията на спиртни напитки е свързана с 2,6 милиона смъртни случая всяка година. Изследване, спонсорирано от Световната здравна организация, разкрива, че дори леката консумация на алкохол – 1,5 литра вино, 3,5 литра бира и 450 милилитра спиртни напитки годишно – е опасна за здравето.
Какви видове рак може да причини употребата на алкохол?
Според Националните институти по здравеопазване на Съединените щати алкохолът увеличава риска от развитие на седем вида рак, включително:
- рак на устната кухина;
- рак на гърлото;
- колоректален рак;
- рак на хранопровода;
- рак на черния дроб;
- рак на гърдата;
- рак на стомаха.
Някои проучвания показват, че консумацията на алкохолни напитки може също да увеличи риска от развитие на рак на простатата.
Как алкохолът увеличава риска от рак?
Има много причини, поради които употребата на алкохол може да увеличи риска от ракови заболявания. Те включват:
- Ацеталдехид – Всички алкохолни напитки съдържат етанол – психоактивно вещество, потискащо централната нервна система. В човешкото тяло етанолът се превръща в химикал, наречен ацеталдехид – канцерогенно вещество, което уврежда ДНК и повишава риска от развитие на рак.
- Хормонални ефекти – Алкохолът може да повлияе на нивата на хормони като естроген, които регулират клетъчния цикъл. Те сигнализират на клетките в организма да се делят, което може да доведе до рак, ако процесът е неконтролиран.
- Намалена абсорбция на хранителни вещества – Алкохолът затруднява усвояването на хранителни вещества, отговорни за имунитета, защитата на клетките от оксидативното увреждане и възстановяването на ДНК. Те включват витамини А, В1, В6, В9, С, D, Е, К и минералите желязо и селен.
- Наддаване на тегло – Алкохолните напитки съдържат само празни калории – калории с нулева хранителна стойност. Приемът на повече калории, отколкото тялото изгаря, може да доведе до наднормено тегло, което е свързано с над 12 вида рак.
- Повишен риск от рак, свързан с тютюнопушенето – Алкохолът може да причини промени в клетките в устната кухина и гърлото, които улесняват усвояването на причиняващите рак химикали в тютюневия дим.
>>> Злоупотребата с алкохол в юношеска възраст е свързана с промени в чревния микробиом
Има ли значение видът алкохол?
Доказано е, че алкохолът, независимо от вида, увеличава риска от рак, тъй като съдържа етанол. Като цяло количеството, което човек изпива с течение на времето, а не видът алкохол, е най-важният фактор относно повишаването на риска от раково заболяване. Повечето налични доказателства сочат, че увеличението на риска се дължи на етанола, а не на други съставки в алкохолните напитки.
Може ли ограничаването на алкохола да намали риска от рак?
Колкото по-малко количество алкохол приема човек, толкова по-малка е вероятността от развитие на раково заболяване. Като цяло рискът от рак при мъжете, които консумират по-малко от две питиета на ден, и жените, консумиращи по-малко от едно питие на ден, е с 6% по-нисък, отколкото при хората, които приемат по-големи количества алкохол. По-специално, намаляването на консумацията от четири или повече до едно или по-малко питиета на ден може да понижи риска от развитие на рак на черния дроб с 21%, рак на ректума с 31% и рак на гърдата – с 30%.
>>> Лечението на алкохолна зависимост намалява значително риска от рак
Употреба на алкохол по време и след лечение на рак
Има случаи, при които алкохолът трябва да се избягва по време на лечение на рак. Например спиртните напитки, дори в много малки количества, могат да раздразнят раните в устата, причинени от някои видове лечение. Алкохолът може също така да взаимодейства с някои лекарства за рак, което може да увеличи риска от вредни странични ефекти.
Както вече стана ясно, редица проучвания установяват връзка между консумацията на алкохол и риска от някои видове рак. Не е ясно обаче дали употребата на алкохолни напитки след лечение може да увеличи риска от рецидив. Въпреки че теоретично е възможно вредният навик да повиши вероятността от повторна поява на заболяването, не са налични категорични доказателства в полза на твърдението. Факторите, които могат да бъдат от значение за риска от рецидив, включват:
- вид на рака;
- индивидуален риск от повторна поява;
- назначено лечение;
- общо здравословно състояние;
- други възможни ефекти на алкохола върху здравето.
- 12 things to know about alcohol and cancer: https://www.mdanderson.org/cancerwise/does-alcohol-cause-cancer.h00-159383523
- Alcohol and Cancer: https://www.cdc.gov/cancer/risk-factors/alcohol
- How risky e dey to drink alcohol?: https://www.bbc.com/pidgin/articles/cj4dyqdvzqzo
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕЧЕН ПРЕПАРАТ ЗА ПРАНЕ ЛАВАНДУЛА 1 л ETAMINE DU LYS
НовХМИ SCRUB NP ДЕЗИНФЕКТАНТ 750 мл
ФЛОРА ФАРМА ТИНКТУРА НИЙМ И КУРКУМА 50 мл
ХМИ SCRUB NP ДЕЗИНФЕКТАНТ 5 литра
ПРЕПАРАТ ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛО 500 мл ETAMINE DU LYS
НовСВЕТЪТ В КРАКАТА Й - СВЕТЛА ИВАНОВА - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Леснодостъпни средства срещу махмурлук
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Как гладът убива рака
- БЦЖ ваксина
- Алкохолът като депресант – какво трябва да знаем
Коментари към Алкохолът повишава риска от развитие на ракови заболявания