Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Американски изследователи прилагат прост тест на урина за диагностициране на прееклампсия

Американски изследователи прилагат прост тест на урина за диагностициране на прееклампсия

Американски изследователи прилагат прост тест на урина за диагностициране на прееклампсия - изображение

Прост тест на урина може да помогне за установяването на едно от най-сериозните състояния по време на бременност – прееклампсия. Изследователи от Медицинския университет в Охайо, от Център „Уакснър“ към същото висше учебно заведение и от Национална детска болница разработили бърз инструмент за нейното идентифициране, използвайки достъпен и неинвазивен клиничен тест с оцветяване на хартия в червено.

„Това е първото клинично проучване, използващо диагностичен тест на място, основан на Congo Red Dot (CRD). Този механизъм се оказа превъзходен при установяването или изключването на прееклампсия“, казва д-р Кара Рууд, първи автор на колаборативния проект.

В момента състоянието се идентифицира чрез високо кръвно налягане и някои протеини в урината. Прееклампсията е основна причина за взимането на решение от страна на лекарите за преждевременно раждане на бебето и е отговорна за близо 18 на сто от смъртните случаи на родилки само в САЩ.

„Състоянието засяга 8% от бременностите. Предизвикателството е, че е прогресиращо заболяване и не винаги напредва по едно и също време. Някои жени могат да развият болестта седмици преди да се проявят симптоми, а други могат да достигнат опасно ниво в рамките на няколко дни“, допълва д-р Рууд.

В проучването участвали 346 бременни жени, които били изследвани за високо кръвно налягане и възможна прееклампсия. Учените използвали теста за урина, който показва резултата след 3 минути. 89 от бъдещите майки получили диагноза прееклампсия преди теста. Той потвърдил диагнозата при 79%, като средната възраст на раждане била 33-та гестационна седмица. Специалистите установили, че CRD теста е по-добър от другите биохимични тестове с точност от 86%.

Ако не бъде открита, прееклампсията може да доведе до еклампсия – една от петте най-големи причини за майчино и детско заболяване, включително припадъци и кома. Тя е причина за 13 на сто от смъртността на родилки в световен мащаб. Дори при съмнение за състоянието, може да се предизвика преждевременно раждане на бебето, което също носи своите големи рискове от увреждания.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: health-innovations.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитно