Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство При бременните жени в големите градове се увеличава риска от прееклампсия

При бременните жени в големите градове се увеличава риска от прееклампсия

При бременните жени в големите градове се увеличава риска от прееклампсия  - изображение

Бременните жени е по-добре да се преместят да живеят в малки населени райони в този период поради увеличаване от риска от прееклампсия, информират датски специалисти.

Бъдещите майки застрашават своето здраве и здравето на децата си при редовно излагане на отработените газове и други замърсители на въздуха в големите градове и в близост до оживени магистрали. Специалистите обясняват, че вредните емисии увеличават риска от прееклампсия – опасно заболяване, с което се сблъскват повече от 70 000 души всяка година по света. Оказало се е, че причина за заболяването могат да бъдат шума и вредните емисии от превозните средства.

Прееклампсия е всяко повишаване на кръвното налягане и появата на белтък в урината при бременни жени след двайсетата седмица, които са имали нормално кръвно налягане. Наблюдава се силно главоболие, размазване на образа или временна загуба на зрението, болки под ребрата, намалена продукция на урина. Нелекувана прееклампсията може да доведе до сериозни усложнения както за майката, така и за бебето.

Датските учени смятат, че отделянето на вредни емисии от автомобилите и високия шум увеличават нивото на стреса и причиняват възпалителни процеси в организма на бъдещите майки, което води до повишаване на кръвното налягане. Именно това се явява ключов симптом за прееклампсия. Учените са направили своите заключения на базата на анализ на 73 000 жени. Според тях връзката между интензивното пътно движение и риска от заболяването е установена за първи път.

Други изследвания доказват, че животът в големите градове и покрай натоварени магистрали оказва отрицателно влияние на здравето на хората. Често това увеличава риска от развитието астма и сърдечносъдови заболявания.

Проблемът със замърсения въздух става все по-актуален и обезпокоителен. Британски експерти призовават властите за незабавни мерки поради вредните газове. В Англия всяка година умират 25 00 човека от заболявания, причинени от замърсения въздух. Нивото на смока расте постоянно в много страни и оказва отрицателно влияние на милиони хора по света.

Снимка: scoopnest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПатологияСпортЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияНормативни актовеАлтернативна медицинаЛеченияИсторияСнимкиПсихологияКлинични пътекиНаучни публикацииСоциални грижиМедицински изследванияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаника