Начало Здравна медиа Любопитно Екология Англия въвежда такса за пластмасовите бутилки

Англия въвежда такса за пластмасовите бутилки

Англия въвежда такса за пластмасовите бутилки - изображение

Хората в Англия скоро ще трябва да плащат депозит, когато купуват напитки в бутилки и кенчета. Очакванията са, че това ще стимулира рециклирането и ще намали замърсяването.

Депозитът ще увеличи цената на стоките, но потребителите ще получават парите си обратно, ако върнат опаковката. Предвижда се проектът да обхваща стъклени и пластмасови бутилки за еднократна употреба, както и стоманени, и алуминиеви кутийки.

Потребителите в Обединеното кралство използват около 13 милиарда пластмасови бутилки годишно, като повече от 3 милиарда от тях не се рециклират.

Британското правителство обяви, че планира да въведе подобни такси, след излъчването на втория сезон на английският научнопопулярен сериал "Blue Planet" (Синята планета). Телевизионните серии се фокусират върху замърсяването на океаните и как това принуждава дивите му обитатели да се хранят с пластмаса. Пълните подробности, относно таксите, все още са предмет на обсъждане и предстои властите да вземат категорично решение, включително по въпроса какъв ще е размерът на депозита.

Шотландия вече обяви плановете си за схема за връщане на депозитите. Министрите в Уелс заявиха, че искат да помогнат за въвеждането на подобна система в цяла Великобритания, а Северна Ирландия ще разгледа този нов подход по-късно тази година.

Подобни такси вече са въведи в някои държави в Северна Европа, а резултатите показват значително увеличение на количеството рециклирана пластмаса. В световен мащаб близо в 40 страни се заплащат подобни депозити. Сред тях са Германия, Швеция, Израел и 21 американски щата.

Според изчисленията на Британската федерация по пластмаса въвеждането на подобна схема ще струва 1 милиард паунда и още толкова годишно, за да се осигури поддръжката й.

Секретарят по въпросите на околната среда Майкъл Гоув коментира, че безспорно пластмасата опустошава морската среда и че твърде често изхвърлените бутилки и консервни кутии свършват захвърлени по тротоарите или във водите на морето, реките и езерата. Той каза още, че в Англия микропластмасата и употребата на найлонови торбички за еднократна употреба вече са забранени и допълни, че е крайно време да се предприемат действия и срещу широкото използване на пластмасови бутилки "за да помогнем да се изчистят нашите океани".

"Необходима е промяна в нагласите и поведението на хората. Разполагаме и с доказателства, че принципът да получиш един вид награда при връщането на опаковките наистина допринася за тази промяна", каза още Гоув.

Осланяйки се на два доклада от миналата седмица, той допълни, че е жизненоважно да се предприемат някакви мерки. Едното проучване предупреждава, че с тези темпове замърсяването на океаните ще се утрои в рамките на следващото десетилетие. Според другия доклад "Голямото тихоокеанско сметище" (образуваният остров от боклук в Тихия океан, чийто размер вече е два пъти по-голям от Франция) съдържа над 79,000 тона от плаваща пластмаса или над 16 пъти повече пластмасови отпадъци и микропластмасови частици, отколкото се смяташе до скоро.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: bbc.com
Снимка: newsonia.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимки