Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Антидепресантите по време на бременност увеличават риска от родилни дефекти или мъртво раждане

Антидепресантите по време на бременност увеличават риска от родилни дефекти или мъртво раждане

Антидепресантите по време на бременност увеличават риска от родилни дефекти или мъртво раждане - изображение

Приемът на антидепресанти по време на бременност увеличават риска от родилни дефекти или мъртво раждане, информират специалисти от Университета на Суонси във Великобритания.

По време на бременност близо 5 % от жените приемат антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI). Според последни изслсеване на британски учени, това оказва негативен ефект на плода и увеличава риска от дефекти или мъртво раждане.

Специалистите са изследвали въздействието на този най-популярен вид антидепресанти върху 500 хиляди деца, родени в Уелс, Дания и Норвегия.

"Рискът е малък, но съществува", коментират авторите на изследването.

Резултатите са показали, че 3 % от майките на антидепресанти са завършили с раждане на дете с вродени аномалии или мъртво раждане. Когато майките са приемали антидепресанти преди началото на бременността или през първото тримесечие, то дялът е нараствал на 3,5%.

"Увеличаването на риска не изглежда голям, но въпреки това допълнителните случаи са доста сериозни", коментира проф. Сю Джордан, автор на изследването.

Близо 5,5 % от бременните жени в Уелс приемат препарата SSRI в първия триместър. 2,1% са жените в дания, а 1,6% са бъдещите майки в Норвегия.

Учените апелират към лекарите да преразгледат политиката на изписване на антидепресанти на бременни жени и такива, които желаят и планират да заченат.

MomJunction

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛеченияИсторияАлтернативна медицинаСъставкиБотаникаПсихологияЛайфстайлПатологияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиЗдравни съветиСпортСоциални грижиНаучни публикацииКлинични пътекиЗдравни проблемиМедицински изследванияФизиологияПроизводителиХранене при...Интервюта