АНТИОКСИДАНТИ – КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ
Все още науката не ни казва какви са точните препоръчителни количества антиоксиданти, които трябва да консумираме. Затова, вместо комплекси витамини и минерали, по-добре включете в хранителния си режим богати на антиоксиданти храни - най-вече разнообразие от зеленчуци и плодове. Измежду популярните източници на антиоксиданти са червеното вино, ягодите, боровинките и малините, броколите, домати, зеленолистни растения, цитрусови плодове.
Броколите са отличен източник на антиоксиданти, които доста изследвания определят като ефикасни при борбата с рака. Тази храна е богата още на кверцетин, който подпомага поддържането на нормално кръвно налягане. Кверцетинът се съдържа още в червения лук, черното грозде, цитрусовите плодове, доматите, чушките.
Други антиоксиданти като лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се най-вече в зеленолистните зеленчуци като спанак и зеле, са важни за доброто състояние на зрителния апарат, а семената и екстрактът от грозде подобряват системното кръвообръщение.
Ягодите са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Те са много богати на витамин С.Също така подпомагат образуването на колаген - ключов елемент на здравата кожа, и на фолиева киселина, която подобрява кръвообръщението. Друг отличен източник е кивите, което съдържат значителни количества витамин Е и каротеноиди. Добрата новина за любителите на алкохолни напитки е, че в малки дози те допринасят за поддържането на добро здраве. Например според много проучвания полифенолите и ресвератролът във виното /особено червеното/ намаляват риска от сърдечни заболявания. Бирата също съдържа известно количество антиоксиданти.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВОДАТА ЖИВОТ И ЗДРАВЕ - ИВАН НЕУМИВАКИН
ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ МАЛИНИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА БИЛКОЛЕТИЕ 100 мл
ЕНЕРГИЙНА КЛИЗМА, ИЛИ ТРИУМФЪТ НА ЛЕЛЯ НЮРА ОТ ДОЛНО НАНАГОРНИЩЕ - М. С. НОРБЕКОВ
ЛЕЧИТЕЛЯТ МЕДИУМ - АНТЪНИ УИЛЯМ - ХЕРМЕС
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- И билките имат странични ефекти
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Методи за лечение на анорексия
- Драконов плод
- E385 Калциево динатриев етилен диамин тетраацетат
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Памуклийка, цистус инканус, скална роза, лавдан
- Райска ябълка
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Сладък картоф
Коментари към АНТИОКСИДАНТИ – КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ