АНТИОКСИДАНТИ – КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ
Все още науката не ни казва какви са точните препоръчителни количества антиоксиданти, които трябва да консумираме. Затова, вместо комплекси витамини и минерали, по-добре включете в хранителния си режим богати на антиоксиданти храни - най-вече разнообразие от зеленчуци и плодове. Измежду популярните източници на антиоксиданти са червеното вино, ягодите, боровинките и малините, броколите, домати, зеленолистни растения, цитрусови плодове.
Броколите са отличен източник на антиоксиданти, които доста изследвания определят като ефикасни при борбата с рака. Тази храна е богата още на кверцетин, който подпомага поддържането на нормално кръвно налягане. Кверцетинът се съдържа още в червения лук, черното грозде, цитрусовите плодове, доматите, чушките.
Други антиоксиданти като лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се най-вече в зеленолистните зеленчуци като спанак и зеле, са важни за доброто състояние на зрителния апарат, а семената и екстрактът от грозде подобряват системното кръвообръщение.
Ягодите са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Те са много богати на витамин С.Също така подпомагат образуването на колаген - ключов елемент на здравата кожа, и на фолиева киселина, която подобрява кръвообръщението. Друг отличен източник е кивите, което съдържат значителни количества витамин Е и каротеноиди. Добрата новина за любителите на алкохолни напитки е, че в малки дози те допринасят за поддържането на добро здраве. Например според много проучвания полифенолите и ресвератролът във виното /особено червеното/ намаляват риска от сърдечни заболявания. Бирата също съдържа известно количество антиоксиданти.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- ПИЙТЕ ПОНЕ ПО 1 ЧАША КАФЕ ВСЕКИ ДЕН
- Домат
- Как да разберем дали медът е чист или имитация на истински?
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Драконов плод
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Черно кучешко грозде
- Как да комбинираме храните?
- Мъжките диети вредят на жените
Коментари към АНТИОКСИДАНТИ – КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ