Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Антоцианините в боровинките и касиса потискат развиването на раковите клетки

Антоцианините в боровинките и касиса потискат развиването на раковите клетки

Антоцианините в боровинките и касиса потискат развиването на раковите клетки - изображение

Естествени вещества в плодовете, наречени антоцианини, имат мощно противораково действие. Изследователски екип от университета на Източна Финландия смята, че те могат да бъдат използвани за по-добро лечение на рака.

Резултатите от тяхното проучване показват, че антоцианините в горските плодове повишават функцията на ензима сиртуин 6 в раковите клетки. Той отговаря за регулирането на гени, които контролират функцията на клетките чрез ключови клетъчни сигнализиращи пътеки. Промените в действието на сиртуина могат да бъдат предизвикани от стареенето и да доведат до развитието на болести като рака. Сиртуин 6, или още SIRT6, се свързва с глюкозния метаболизъм.

Главният автор на изследването и доктор фармаколог Мина Ранасто-Рила обяснява, че най-интересните резултати от проучването се отнасят до цианидин, който е антоцианин, откриваем в изобилие в дивата черна боровинка, касиса и червената боровинка. Учените установили, че цианидина е особено ефективен в клетки от рак на дебелото черво и стимулира нарастването на SIRT6. Също така той намалявал активността на два ракови гена - Twist1 и GLUT1. Друго важно действие на цианидина е, че увеличава наличието на тумор-супресорния ген FoXO3. Тумор-супресорните гени имат за задача да потискат клетъчното делене и оцеляването на раковите клетки.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: semiswede.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаХрани и ястияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлНовиниИсторияАлт. медицинаПатологияЛеченияАнкетиФизиологияНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки