Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания
Включването на боровинките в ежедневната хранителна диета намалява рисковите фактори, които причиняват сърдечносъдови заболявания, според ново изследване, ръководено от Университета на Източна Англия, в сътрудничество с Харвард.
Изследователският екип от катедрата по хранене и превантивна медицина смята, че тези плодове трябва да бъдат включени в диетичните стратегии за намаляване вероятността от такъв тип заболявания, особено сред рисковите групи.
Учените решават да проверят как ежедневното консумиране на малкия плод влияе на метаболитния синдром - състояние, засягащо голяма част от възрастното население, която има поне три от следните фактори: високо кръвно налягане, повишена кръвна захар, излишни телесни мазнини и ниски нива на „добрия холестерол“.
„Метаболитният синдром значително увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет и често биват предписвани лекарства, за да се контролира това състояние.“, казва проф. Един Касиди. „Широко известно е, че малките промени в начина на живот, както и тези в избора на храна, също могат да повлияят благоприятно.“, допълва той.
В проведеното изследване взимат участие 138 доброволци на възраст между 50 и 75 години, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване. В продължение на 6 месеца всички участници получават 150 грама боровинки на ден, след което са проведени изследвания за сърдечното им здраве.
„Установихме, че яденето на една чаша боровинки на ден води до трайни подобрения на съдовата функция и артериалната коравина, което е достатъчно, за да намали риска от сърдечносъдови заболявания между 12 и 15 процента.“, категоричен е д-р Питър Къртис.
medicalxpress.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
КАЛИВИТА МЕГА ПРОТЕКТ таблетки * 90
Безплатна доставка за България!КИДС ПРО БЕРИС таблетки * 30 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ
ВИЗИОБАЛАНС ОПТИ таблетки * 60
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Статините са свързани с по-добро сърдечно здраве в напреднала възраст
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- За какво е полезна синята боровинка
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Сок от синя боровинка
- Боровинка синя, Блатна боровинка
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
Коментари към Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания