Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания

Включването на боровинките в ежедневната хранителна диета намалява рисковите фактори, които причиняват сърдечносъдови заболявания, според ново изследване, ръководено от Университета на Източна Англия, в сътрудничество с Харвард.
Изследователският екип от катедрата по хранене и превантивна медицина смята, че тези плодове трябва да бъдат включени в диетичните стратегии за намаляване вероятността от такъв тип заболявания, особено сред рисковите групи.
Учените решават да проверят как ежедневното консумиране на малкия плод влияе на метаболитния синдром - състояние, засягащо голяма част от възрастното население, която има поне три от следните фактори: високо кръвно налягане, повишена кръвна захар, излишни телесни мазнини и ниски нива на „добрия холестерол“.
„Метаболитният синдром значително увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет и често биват предписвани лекарства, за да се контролира това състояние.“, казва проф. Един Касиди. „Широко известно е, че малките промени в начина на живот, както и тези в избора на храна, също могат да повлияят благоприятно.“, допълва той.
В проведеното изследване взимат участие 138 доброволци на възраст между 50 и 75 години, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване. В продължение на 6 месеца всички участници получават 150 грама боровинки на ден, след което са проведени изследвания за сърдечното им здраве.
„Установихме, че яденето на една чаша боровинки на ден води до трайни подобрения на съдовата функция и артериалната коравина, което е достатъчно, за да намали риска от сърдечносъдови заболявания между 12 и 15 процента.“, категоричен е д-р Питър Къртис.
medicalxpress.com, pixabay.com
-
Как храненето късно вечер може да повлияе на здравето
-
Портокаловата кора подпомага укрепването на сърдечното здраве чрез промяна на чревния микробиом
-
Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
-
Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА таблетки 5000 мг * 60 ХЕЛТ ЕЙД
БИЛКОВА СМЕС №4 ПРИ ЦИСТИТ 200 г ЗДРАВНИЦА
НУКС МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО ЗА ЛИЦЕ, ТЯЛО И КОСА С ФЛОРАЛЕН АРОМАТ 100 мл
БИОФИЧИНА ТОСКАНА АНТИОКСИДАНТЕН РЕГЕНЕРИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С БИЗАБОЛОЛ 2% + ВИТАМИН E 2% 30 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
- Как храненето късно вечер може да повлияе на здравето
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Боровинка черна, Бориче, Брусница
Коментари към Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания