Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания
Включването на боровинките в ежедневната хранителна диета намалява рисковите фактори, които причиняват сърдечносъдови заболявания, според ново изследване, ръководено от Университета на Източна Англия, в сътрудничество с Харвард.
Изследователският екип от катедрата по хранене и превантивна медицина смята, че тези плодове трябва да бъдат включени в диетичните стратегии за намаляване вероятността от такъв тип заболявания, особено сред рисковите групи.
Учените решават да проверят как ежедневното консумиране на малкия плод влияе на метаболитния синдром - състояние, засягащо голяма част от възрастното население, която има поне три от следните фактори: високо кръвно налягане, повишена кръвна захар, излишни телесни мазнини и ниски нива на „добрия холестерол“.
„Метаболитният синдром значително увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет и често биват предписвани лекарства, за да се контролира това състояние.“, казва проф. Един Касиди. „Широко известно е, че малките промени в начина на живот, както и тези в избора на храна, също могат да повлияят благоприятно.“, допълва той.
В проведеното изследване взимат участие 138 доброволци на възраст между 50 и 75 години, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване. В продължение на 6 месеца всички участници получават 150 грама боровинки на ден, след което са проведени изследвания за сърдечното им здраве.
„Установихме, че яденето на една чаша боровинки на ден води до трайни подобрения на съдовата функция и артериалната коравина, което е достатъчно, за да намали риска от сърдечносъдови заболявания между 12 и 15 процента.“, категоричен е д-р Питър Къртис.
medicalxpress.com, pixabay.com
-
Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
-
Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
-
Употребата на канабис сред младите уврежда сърцето и нарушава артериалната функция с напредването на възрастта
-
Портокаловият сок предпазва от рак и сърдечносъдови заболявания
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ФЕМИНЕЛА УРОФОРТЕ таблетки * 30
КАЛИВИТА МЕГА ПРОТЕКТ таблетки * 90
Безплатна доставка за България!ВИКТОРИЯ БЮТИ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С БОРОВИНКА И ЙОГУРТ 7 мл * 2
ЦИСТИРЕН таблетки * 30 БОТАНИК
БЕНЕСЕНС СОК ОТ АЛОЕ ВЕРА И ЧЕРНА БОРОВИНКА 1 л
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Мъж и жена на 77 години с шанс за живот след иновативна интервенция на митрална клапа
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидност в ЕС
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
- За какво е полезна синята боровинка
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
Коментари към Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания