Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания
Включването на боровинките в ежедневната хранителна диета намалява рисковите фактори, които причиняват сърдечносъдови заболявания, според ново изследване, ръководено от Университета на Източна Англия, в сътрудничество с Харвард.
Изследователският екип от катедрата по хранене и превантивна медицина смята, че тези плодове трябва да бъдат включени в диетичните стратегии за намаляване вероятността от такъв тип заболявания, особено сред рисковите групи.
Учените решават да проверят как ежедневното консумиране на малкия плод влияе на метаболитния синдром - състояние, засягащо голяма част от възрастното население, която има поне три от следните фактори: високо кръвно налягане, повишена кръвна захар, излишни телесни мазнини и ниски нива на „добрия холестерол“.
„Метаболитният синдром значително увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет и често биват предписвани лекарства, за да се контролира това състояние.“, казва проф. Един Касиди. „Широко известно е, че малките промени в начина на живот, както и тези в избора на храна, също могат да повлияят благоприятно.“, допълва той.
В проведеното изследване взимат участие 138 доброволци на възраст между 50 и 75 години, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване. В продължение на 6 месеца всички участници получават 150 грама боровинки на ден, след което са проведени изследвания за сърдечното им здраве.
„Установихме, че яденето на една чаша боровинки на ден води до трайни подобрения на съдовата функция и артериалната коравина, което е достатъчно, за да намали риска от сърдечносъдови заболявания между 12 и 15 процента.“, категоричен е д-р Питър Къртис.
medicalxpress.com, pixabay.com
-
Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
-
Употребата на канабис сред младите уврежда сърцето и нарушава артериалната функция с напредването на възрастта
-
Оргазмът предпазва от сърдечносъдови заболявания
-
Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ФЕМИНЕЛА УРОФОРТЕ СИРОП 120 мл
КАЛИВИТА ЛУТЕИН ПЛЮС капсули * 60
АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
НУБРИЯ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА НЕЯ / КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ таблетки * 30
ЛАКТОФЛОР УРОБИОТИК ФОРТЕ саше * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- Контролът на кръвното налягане и глюкозата предотвратява сърдечен блок
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- За какво е полезна синята боровинка
Коментари към Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания