Апетитът идва с… готвенето
Проф. Джейн Огдън и нейни колеги от университета в Съри решават да проведат едно малко по-различно изследване върху това как активното участие в приготвянето на храната, или дори само наблюдаването на някой друг, който готви (например в телевизионно кулинарно шоу), може да се отрази на апетита. Те се фокусират върху два основни аспекта: количеството погълната храна и желанието на човек да продължи да се храни.
Екипът включва в своя експеримент 8 жени, като ги разпределя в 4 групи. Първата група сама приготвя храната си в продължение на 10 минути (в конкретния случай палачинка със сирене). Втората гледа по телевизията готвач, който приготвя палачинки със сирене. Третата група върши нещо съвсем различно - оцветява рисунка, а четвъртата е контролна. Членовете на всички четири групи след това са помолени да изядат палачинките.
Експертите наблюдават колко изяжда всеки доброволец и оценява желанието му да продължи да се храни, въз основа на отговори, съдържащи фрази като „Бих могъл да хапна“, „Не искам да ям“ и „Мисля си за храна.“ Резултатите показват, че жените, участвали активно в приготвянето на палачинките, и тези, които са гледали кулинарното шоу, приемат по-голямо количество храна и признават, че имат добър апетит и желание за още, за разлика от групата, която е оцветявала рисунката.
Джейн Огдън, професор по психология в университета в Съри, споделя: „Стигнахме до заключението, че ако човек си готви храната или наблюдава как някой друг готви, апетитът му е по-голям и изпитва по-силен глад.
Как обаче ще се отрази повишеният апетит на човека зависи и от вида на храната. Ако тя няма нужната хранителна стойност, той може да натрупа излишни килограми и да придобие вредния навик да преяжда.
Ако обаче готви здравословно или е свидетел как други го правят, положителният ефект може да бъде голям. За родителите това би било чудесна възможност да прекарат време с децата си, но и да събудят апетита им и да възпитат в тях здравословни хранителни навици."
Гответе с децата си, за да повишите апетита им
Голяма част от семействата са изправени пред предизвикателството да накарат децата си да консумират повече здравословни храни, особено зеленчуци и плодове. Ако родителите готвят заедно с малчуганите, е много по-вероятно да ги убедят да хапват по-често от тях.
Експертите Клазин ван дер Хорст, Аурор Фераж и Андреас Риц проследяват какви промени настъпват в поведението и хранителните навици на децата, като провеждат експеримент с общо 47 участници на възраст 6-10 години.
25 от тях попадат в група, която приготвя сама обяда си с помощта на родител. Менюто включва паста, пилешко месо, карфиол и салата.
Останалите не участват в приготвянето на храната.
В края на изследването си учените сравняват количеството консумирана храна. Малките готвачи са изяли повече салата 41,7 г (76,1%) и повече пилешко месо 21,8 г (27,0%) и са приели повече калории 84,6 kcal (24,4%), отколкото децата, които не са участвали активно в приготвянето на обяда.
Освен това, малчуганите от първата група споделят, че са се чувствали по-добре и че са усещали контрол върху ситуацията от самото начало до края на кулинарното приключение.
Проучването доказва хипотезата, че включването на децата в готвенето може да увеличи приема на зеленчуци. Важно е родителите да следят количествата консумирана храна, за да се избегне преяждане и натрупване на твърде много енергия.
Когато малките членове на семейството участват активно в приготвянето на храната си, те се запознават отблизо със здравословните продукти и неусетно придобиват полезни хранителни навици, които са толкова важни за тяхното развитие.
newswise.com/articles/actively-preparing-or-watching-others-prepare-food-can-lead-to-eating-more, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24709485
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АВЕНТ УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНА БЕБЕШКА ХРАНА 4 В 1
Безплатна доставка за България!КРЪГЛА ПЛОЧА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ С ДЪРВЕНА ПОДЛОЖКА Ф 17.5 х 3 см
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 500 мл
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НовМЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЪРВЕН САЛАТЕН КОМПЛЕКТ 19310
ЗОЯ БИО КОКОСОВО БРАШНО 400 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Психология
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Билки и храни за потискане на апетита
- Дюля
- Методи за лечение на анорексия
- Как да намалим апетита си и да се справим с чувството на глад
- Калоферче
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Медицински канабис: ползи, лечебни свойства, рискове
- Дъб обикновен, Летен дъб
Коментари към Апетитът идва с… готвенето