Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Биохрани срещу обикновени храни – каква е истината за полезните вещества в тях

Биохрани срещу обикновени храни – каква е истината за полезните вещества в тях

Биохрани срещу обикновени храни – каква е истината за полезните вещества в тях - изображение

Едно проучване на учени от Станфордския университет може да разбуни духовете сред привърженици на биохраните и хората, които не държат да се хранят толкова здравословно или смятат, че няма голяма разлика в продуктите. Изследването не цели да отказва потребителите от биопродуктите, просто показва някои факти.

Специалисти са направили 223 анализа, в които сравняват хранителните вещества и наличието на вредни съставки и бактерии между обикновени и биохрани. За тяхна изненада резултатите показали, че по съдържание на витамини, мазнини и протеини двата вида почти не се различават. По отношение на гъбичките и бактериите също не се наблюдавало превес на едната или другата група.

Предимството на биопродуктите било, че в тях отсъствали пестицидите, но не напълно. В урината на деца, които консумират само такъв вид храна, имало следи от отровните химикали. Но в пилешкото и свинското биомесо са открити бактерии, които са по-малко резистентни към антибиотици.

Изводът е, че биохраните не са по-здравословни от обикновените или съдържат повече хранителни вещества, но производството им определено е по-препоръчително и щадящо за природата, което ще се отрази на бъдещето ни.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПроизводителиЛюбопитноРецептиЛайфстайлНовиниСнимкиНормативни актовеХранене при...ИсторияЗдравни съветиСпециалистиБотаникаСпорт