Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Изследване проследява недостатъците при различни слънцезащитни продукти

Изследване проследява недостатъците при различни слънцезащитни продукти

Изследване проследява недостатъците при различни слънцезащитни продукти - изображение

Овлажнителите със слънцезащитен фактор (SPF) предпазват по-малко от еквивалентните продукти, твърди британско изследване. В него се казва още, че много често хората пропускат области от лицето си, когато ги нанасят, което допълнително намалява действието им.

Продължителното или прекомерно излагане на слънчева светлина причинява увреждания на кожата под формата на преждевременно стареене, повишен риск от рак и изгаряне. Поради тези причини е налице активна кампания за използване на продукти със слънцезащитен фактор. Традиционно всичките видове кремове, спрейове и т.н. са специално разработени формули, като в последно време ежедневните овлажнители, гримовете и други средства за грижа на кожата започнаха да включват слънцезащитни елементи. Обаче независимо от тяхната популярност ефективността им не е строго тествана.

Използвайки специално модифицирана камера, която улавя само ултравиолетовите лъчи, изследователите от Катедрата за очни и визуални науки в Ливърпулския университет оценили колко ефективно хората прилагат слънцезащитен крем и овлажнител със защита върху тяхното лице. Когато площта се покрие успешно, продуктът абсорбира UV лъчите и на снимките кожата изглежда черна. Там, където не е намазано, цветът е по-светъл.

В експеримента участвали 14 мъже и 46 жени между 18- и 57-годишна възраст, които били помолени повече от два пъти да си нанесат продуктите. Първия път трябвало да използват слънцезащитен крем с SPF30, а втория – овлажнител със същия предпазен фактор. След това специалистите им направили снимки с модифицираната камера, за да се види колко ефективно хората са приложили двата продукта.

Анализът на снимките показал, че при използването на овлажнителя доброволците пропускат средно 16 на сто от лицето си, докато при употребата на крема процентите спадат на 11. Когато учените анализирали високорискови области като клепачите, установили, че 14% от употребилите слънцезащитен крем пропуснали това място, а от използвалите овлажнител – 21%. Зоната на клепачите е често срещано място, откъдето тръгва рака на кожата.

Изследователите също установили, че хората не нанасят овлажнителя толкова гъсто, колкото крема, от което следва извода, че не получават пълните ползи, които предоставя SPF. Снимките на доброволците, използващи този продукт, са по-светли, което означава, че той абсорбира по-малко ултравиолетова светлина.

Средно мъжете са по-старателни при нанасянето на предпазващите средства за разлика от жените, също така хората с по-тъмна кожа и по-възрастните участници. Учените помолили доброволците да оценят способността си да прилагат двата вида слънцезащитни продукта преди да разгледат снимките и след това. При нанасялите крема процентите спаднали от 90 на 42, а употребилите овлажнителя – от 85% на 35%.

Направилите проучването казват, че не биха препоръчали овлажнителя като средство за слънцезащита, защото изследванията показват, че той не е на същото ниво, както крема. Като извод от проучването се налага становището, че хората често пропускат зони по лицето си, когато нанасят предпазните продукти. Добър начин за предотвратяване на този проблем е използването на слънчеви очила и да се мажат по-редовно, както и да избягват излагането на агресивното слънце.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниПроизводителиНормативни актовеХранене при...РецептиИсторияЗдравни съветиСпециалистиБотаникаАнкетиВидеоТестовеЛеченияАлт. медицина