Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела

Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела

от 06 юли 2022г.
Редактор: Вероника Събова
Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела, показва ново разследване на Consumer Reports – американска потребителска организация с нестопанска цел, посветена на независимо тестване на хранителни продукти. Опасната бактерия, причиняваща салмонелоза, е открита при 31% от пробите (23 от 75), тествани от екипа.

Въз основа на констатациите екипът призовава Министерството на земеделието на САЩ (USDA), което осъществява контрол върху доставките на месо в страната, да удвои усилията си за защита на потребителите от опасната бактерия.

„USDA обеща да намали заболяванията в резултат от заразяване със салмонела за период от десетилетие, но тестовете показват, че са необходими повече усилия за осигуряване на защита на населението.“, казва Джеймс Роджърс, ръководител на изследванията и тестовете за безопасност на храните в Consumer Reports. „Нуждаем се от по-строги действия от страна на USDA, за да държим салмонелата далеч.“

Нито една от изследваните марки не се откроява като по-добра или по-лоша спрямо другите, според доклада. Също така начинът на отглеждането на птиците не оказва влияние върху риска от замърсяване на месото.

Резистентни на антибиотици бактерии

Експертите, извършили тестовете, отбелязват, че всички открити бактерии са резистентни към поне един вид антибиотик, а 78% към няколко медикамента. Тази констатация е от огромно значение за общественото здраве, тъй като резистентността може да направи инфекцията труднолечима.

>>> Устойчивост на микроорганизмите към противомикробни средства

Всяка година над 212 000 американци се разболяват от резистентни на антибиотици бактерии чрез храната, от които около 70 души умират, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Салмонела е открита и в няколко проби на говеждо, свинско и пуешко месо. Екипът дори съобщава, че една проба от мляно говеждо месо съдържа E. coli O157:H7 – щам, считан за особено опасен, тъй като може да засегне червата и да причини потенциално фатално увреждане на бъбреците.

Мляно месо

Поради това от Consumer Reports са на мнение, че Министерството на земеделието е предприело агресивни стъпки за предотвратяване на вероятността от заразяване с опасни щамове на E. Coli, но не е подело действия за защита на потребителите от салмонела.

Над 1 милион американци биват засегнати от салмонела всяка година – около пет пъти повече, отколкото от E. Coli. Около една пета от тези случаи са в резултат на замърсено пилешко и пуешко месо.

Мерки за предотвратяване на хранително натравяне, причинено от заразена храна

„USDA допуска на пазара твърде много пилешко месо, замърсено със салмонела, и натоварва потребителите със задължението да се защитават сами.“, коментира разследващия журналист Лиза Гил. „Има стъпки, които всички ние можем да предприемем, за да намалим риска от заболяване, но те може да бъдат по-трудни за прилагане при мляното месо.“

Consumer Reports призовава USDA да намали допустимия процент на пробите на пилешко месо с положителен резултат за салмонела. Според неправителствената организация властите трябва да се съсредоточат върху намаляване на щамовете на салмонела, които представляват най-голяма заплаха за човешкото здраве.

>>> Натурални средства от полза при салмонелоза

За да предотвратите хранително натравяне, причинено от консумация на заразена храна, следвайте следните стъпки:

  • Съхранявайте суровото месо в торбичка за еднократна употреба далеч от другите хранителни продукти.
  • Размразявайте замразеното месо в хладилника, а не на кухненския плот.
  • Мийте си ръцете с гореща вода всеки път, когато обработвате сурово месо.
  • Използвайте специална дъска за рязане на сурово месо.

Експертите също препоръчват използването на термометър за месо.

  • Мляното говеждо и свинско месо е безопасно за консумация след термична обработка при температура над 70 градуса по Целзий.
  • Птиците трябва да се готвят при температура над 75 градуса.
  • Говеждите пържоли и свинските котлети трябва да се приготвят при температура над 62 градуса.
Източник:

Tests find salmonella in third of store-bought ground chicken: https://medicalxpress.com/news/2022-07-salmonella-store-bought-ground-chicken

Още по темата:
  • Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии
5.0/5 1 оценка

Коментари към Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела
    www.framar.bg 
    на 09 May 2025 в 19:16
    Коментирайте "Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Хранително отравяне - как да си помогнем у дома
  • Хранене и лечение при отравяне с храна
  • Лечение с ампицилин
  • Хранене при салмонелоза
  • Макарони с кайма и кашкавал
  • Лазаня от патладжани с кайма, пармезан и моцарела
  • Панирани шницели от кайма
  • Задушен зелен грах с кайма
  • Запеканка от кайма и патладжани със сос Бешамел
  • Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 63 дни, 21 часа и 38 мин.

Кубчето на Рубик - Историята на една легендарна главоблъсканица

преди 211 дни, 8 часа и 4 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Международен форум "Заедно срещу сколиозата" - 7 юни, 2025 година - София

преди 11 дни, 5 часа и 39 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 19 дни, 21 часа и 52 мин.

Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC) 2025 година - "The art of medicine: The sparkle of life”

преди 30 дни, 8 часа и 25 мин.

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 35 дни, 4 часа и 47 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ГРАНДЕ МАСКАРА ЧЕРНА СПИРАЛА ЗА МИГЛИ 11.5 г

ДЕРМАКОД ФЛУИД С ДИНАЛИФТ 7% 50 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМЕН ЕНЗИМ С ЦВЕТНИ КИСЕЛИНИ 10 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМ С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 1.5 % 10 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМ СЪС САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА 10 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

РОДОЖИЛ таблетки * 20 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 май 2025г. в 18:04:29

ЕСЦИТИЛ таблетки 10 мг * 28 ЕГИС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 май 2025г. в 18:01:29

РОДОЖИЛ таблетки * 20 САНОФИ

Коментар на: Яни от 09 май 2025г. в 17:42:32

БЕТЪР МИ БЛЕНД 250 г

Коментар на: Velina от 09 май 2025г. в 17:22:35

ЕСЦИТИЛ таблетки 10 мг * 28 ЕГИС

Коментар на: Красимира от 09 май 2025г. в 17:03:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival