Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии

Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии

от 11 яну 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Държавните органи по безопасност на храните по света препоръчват суровите домашни птици да не се мият преди готвене. Това е така, защото измиването им може да доведе до разпръскване на опасни бактерии из цялата кухня. Най-добрият вариант е птицата да се сготви, без да се измива, за да се предотврати разпространението на различни микроорганизми.

Въпреки това измиването остава обичайна практика. Проучване на Австралийския съвет за информация за безопасността на храните показва, че почти половината от австралийското население измива пилешкото месо преди готвене. Друго проучване, проведено в Нидерландия, установява, че 25% от потребители често или почти винаги прибягват до измиване на птиците, преди да ги приготвят.

Пилешкото месо и микробите

Неправилната температура на готвене и кръстосаното замърсяване между различните хранителни продукти са два от най-важните фактори, свързани с болести, пренасяни с храни. Това важи особено за птичето месо. Бактериите Campylobacter и Salmonella, които обикновено се срещат в суровото птиче месо, са най-честите причинители на болести, пренасяни с храни.

През последните две десетилетия почти са се удвоили докладваните случаи на Campylobacter и Salmonella в Австралия.

>>> Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела

От приблизително 220 000 случая на инфекция с Campylobacter всяка година, 50 000 могат да бъдат приписани пряко или косвено на пилешкото месо.

Измиването на пилешкото месо разпръсква бактерии

Един от най-убедителните аргументи защо миенето на сурово птиче месо под течаща вода е рисковано занимание идва от скорошно изследване на водни капки. Проучването ясно показва, че бактериите могат да се прехвърлят от пилето към околните повърхности чрез водни капчици.

Използвайки високоскоростни изображения, изследователите установяват, че височината на крана може да увеличи разпръскването. Пилешкото месо често е меко и водният поток може да създаде вдлъбнатина на повърхността му. Това води до пръски, които не биха се образували при извита, твърда повърхност.

Мивка

По време на проучването учените използват големи плочи, за да уловят водните капчици. Това им позволява да разгледат бактериите, които са пренесени с водата. Благодарение на това изследователите откриват, че нивото на бактериално предаване зависи от височината на крана и скоростта на водния поток.

Миене на сурово пилешко месо – развенчан мит

И така, защо хората мият пилешкото месо и какво казват изследванията за рисковете от тази практика?

Анализ на отговори на потребители на образователна кампания за опасностите от миенето на сурово пилешко месо хвърля светлина върху това защо много хора все още мият месото преди готвене.

Някои хора смятат, че е необходимо да се измият фекалиите и други вещества от пилешкото месо. Всъщност оказва се, че пилетата, преминали през съвременните техники за обработка, не се нуждаят от допълнително почистване.

Други пък са на мнение, че измиването с кисел разтвор (оцет или лимонов сок) ще убие бактериите. Това не е вярно. Изследванията показват, че измиването на сурово птиче месо с лимонов сок или оцет не премахва бактериите, а напротив дори може да увеличи риска от кръстосано замърсяване.

Стар навик

Въпреки че миенето на сурово птиче месо не се препоръчва, много хора не са склонни да се откажат от този стар навик.

Хората, които настояват да мият пилешкото месо преди готвене, е препоръчително да го правят в съд с вода, а не под кухненския кран. Използването на хартиена кърпа за избърсване на водата също е от полза за предотвратяване замърсяването на околните повърхности. Това ще помогне за намаляване на риска от кръстосано замърсяване. И не на последно място, експертите препоръчват измиване на ръцете след обработка на сурово пилешко месо.

Източник:

No, you shouldn’t wash raw chicken before cooking it. So why do people still do it?: https://theconversation.com/no-you-shouldnt-wash-raw-chicken-before-cooking-it-so-why-do-people-still-do-it-192723

Още по темата:
  • Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела
  • Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
  • Червеното месо защитава от сърдечносъдови заболявания Червеното месо защитава от сърдечносъдови заболявания
  • Отказът от месо не е опасен за децата Отказът от месо не е опасен за децата
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
850.00лв.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34

Безплатна доставка за България!

Коментари към Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 18:33
    Коментирайте "Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Хранително отравяне - как да си помогнем у дома
  • Как и колко да варим различните видове месо
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Хранене и лечение при отравяне с храна
  • Лечение с ампицилин
  • Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
  • Диета Карнивор - основана единствено на месо
  • Изследване за салмонела
  • Хранене при салмонелоза
  • Как да съхраним месото без хладилник
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 71 дни, 20 часа и 55 мин.

Опасни ли са напитките Lava Bear?

преди 140 дни, 4 часа и 41 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 6 часа и 37 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 21 часа и 37 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 21 часа и 49 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 21 часа и 56 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival