Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2
Налични са множество доказателства, според които хранителните навици са от огромно значение за развитието на диабет тип 2. Скорошно проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, обаче установява, че една конкретна храна може да повиши значително риска от болестта, а именно червеното месо.
Около един на всеки 10 американци са диагностицирани с диабет, като до 95% от тях са с диабет тип 2, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Каква обаче е връзката между червеното месо и болестта и има ли място за притеснение – въпрос, на който учени от Университета „Рътгърс“, САЩ, се опитват да отговорят в новото си проучване.
>>> „Понеделник без месо“ – 12-седмичното предизвикателство за по-здравословен начин на живот
Проучването
За целите на проучването изследователите анализират данни за близо 217 000 здравни специалисти, събрани в продължение на няколко десетилетия. Изводът, до който стигат учените, е, че колкото повече хората консумират червено месо, толкова по-висок е рискът от развитие на диабет тип 2.
Разликите се значителни. Оказва се, че хората, които ядат две порции червено месо на ден, са изложени на 62% по-висок риск от диабет тип 2 в сравнение с тези, които консумират същото количество на седмица. Също така се наблюдава повишение на вероятността от развитие на болестта при хората, които консумират преработено червено месо, за разлика от тези, които наблягат на непреработеното.
Проучването открива още, че тези, които заменят една порция червено месо с ядки и бобови култури, са изложени на 30% по-нисък риск от диабет тип 2.
Каква е връзката между диабет тип 2 и червеното месо?
Важно е да се отбележи предварително, че проучването е наблюдателно и единственото, което установява, е, че има връзка между червеното месо и диабет тип 2. Това означава, че няма доказателства, че червеното месо причинява болестта.
Въпреки това експертите смятат, че може да са налични други фактори за развитие на диабет тип 2. Единият е телесното тегло. Участниците в проучването, които консумират по-големи количества червено месо, са склонни да имат наднормено тегло или затлъстяване. „Проблемите с теглото наистина увеличават риска от диабет тип 2 и други здравословни състояния“, коментира Джесика Кординг. „Тези хора консумират повече калории като цяло и са по-малко физически активни. Това може да е част от цялостната картина.“
Според Дебора Коен, доцент в Катедрата по хранителни науки в Училището по здравни грижи към Университета „Рътгърс“, може проблемът да е самото червено месо. То е с високо съдържание на калории и наситени мазнини, което според изследванията може да намали чувствителността към инсулина – хормон, произвеждан от панкреаса, който помага за производството на енергия от клетките.
Изследователите на проучването отбелязват също, че високите плазмени нива на феритин, показващи количеството желязо в тялото, могат да увеличат риска от диабет тип 2. „Имаме нужда от достатъчно желязо, но твърде високите нива могат да увредят клетките.“, коментира Кординг. „Когато говорим за риск от диабет, увреждането на клетките в панкреаса е свързано с инсулинова резистентност и възпаление.“
Има и други фактори, свързани с месото, които също могат да повлияят на риска от диабет тип 2. „Червеното месо съдържа вещества като нитрати и техните странични продукти, които могат да намалят инсулиновата чувствителност и да допринесат за развитието на хроничното заболяване.“, казва Коен.
Препоръчително ли е да се яде червено месо?
Има множество изследвания, които свързват червеното месо със сериозни здравословни проблеми като рак и сърдечни заболявания, но някои данни показват, че опасенията относно консумацията му може да са преувеличени. Това е причината през последните години да се повдигат много въпроси за това дали е препоръчително да се яде червено месо или не.
>>> Наистина ли месото на растителна основа е по-здравословно от животинските продукти
Въпреки противоречивите данни, Джесика Кординг препоръчва хората, които консумират големи количества червено месо, да се опитат да включат в диетата си повече източници на протеини като бобови култури и млечни продукти. „Тези храни може да съдържат съединения, които предпазват от диабет тип 2.“
Според нея обаче не е нужно изцяло да се изключва червеното месо. „Ако обичате червено месо, препоръчвам да му се наслаждавате веднъж седмично.“, категорична е Кординг.
Consuming Red Meat Linked to Increased Risk of Type 2 Diabetes, Study Finds: https://www.prevention.com/health/health-conditions/a45615494/eating-red-meat-increase-type-2-diabetes-risk-study/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ИНСУЛИНОВА СПРИНЦОВКА 1 мл * 1
ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА
ХИМАЛАЯ ДИАБЕКОН таблетки * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диабет
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Как и колко да варим различните видове месо
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Инсулин и HOMA-индекс
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- ACE инхибитори
- Повишена кръвна захар сутрин
Коментари към Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2