Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2

Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2

от 11 авг 2011г., обновено на 31 окт 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Налични са множество доказателства, според които хранителните навици са от огромно значение за развитието на диабет тип 2. Скорошно проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, обаче установява, че една конкретна храна може да повиши значително риска от болестта, а именно червеното месо.

Около един на всеки 10 американци са диагностицирани с диабет, като до 95% от тях са с диабет тип 2, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Каква обаче е връзката между червеното месо и болестта и има ли място за притеснение – въпрос, на който учени от Университета „Рътгърс“, САЩ, се опитват да отговорят в новото си проучване.

>>> „Понеделник без месо“ – 12-седмичното предизвикателство за по-здравословен начин на живот

Проучването

За целите на проучването изследователите анализират данни за близо 217 000 здравни специалисти, събрани в продължение на няколко десетилетия. Изводът, до който стигат учените, е, че колкото повече хората консумират червено месо, толкова по-висок е рискът от развитие на диабет тип 2.

Разликите се значителни. Оказва се, че хората, които ядат две порции червено месо на ден, са изложени на 62% по-висок риск от диабет тип 2 в сравнение с тези, които консумират същото количество на седмица. Също така се наблюдава повишение на вероятността от развитие на болестта при хората, които консумират преработено червено месо, за разлика от тези, които наблягат на непреработеното.

Проучването открива още, че тези, които заменят една порция червено месо с ядки и бобови култури, са изложени на 30% по-нисък риск от диабет тип 2.

Каква е връзката между диабет тип 2 и червеното месо?

Важно е да се отбележи предварително, че проучването е наблюдателно и единственото, което установява, е, че има връзка между червеното месо и диабет тип 2. Това означава, че няма доказателства, че червеното месо причинява болестта.

Диабет

Въпреки това експертите смятат, че може да са налични други фактори за развитие на диабет тип 2. Единият е телесното тегло. Участниците в проучването, които консумират по-големи количества червено месо, са склонни да имат наднормено тегло или затлъстяване. „Проблемите с теглото наистина увеличават риска от диабет тип 2 и други здравословни състояния“, коментира Джесика Кординг. „Тези хора консумират повече калории като цяло и са по-малко физически активни. Това може да е част от цялостната картина.“

Според Дебора Коен, доцент в Катедрата по хранителни науки в Училището по здравни грижи към Университета „Рътгърс“, може проблемът да е самото червено месо. То е с високо съдържание на калории и наситени мазнини, което според изследванията може да намали чувствителността към инсулина – хормон, произвеждан от панкреаса, който помага за производството на енергия от клетките.

Изследователите на проучването отбелязват също, че високите плазмени нива на феритин, показващи количеството желязо в тялото, могат да увеличат риска от диабет тип 2. „Имаме нужда от достатъчно желязо, но твърде високите нива могат да увредят клетките.“, коментира Кординг. „Когато говорим за риск от диабет, увреждането на клетките в панкреаса е свързано с инсулинова резистентност и възпаление.“

Има и други фактори, свързани с месото, които също могат да повлияят на риска от диабет тип 2. „Червеното месо съдържа вещества като нитрати и техните странични продукти, които могат да намалят инсулиновата чувствителност и да допринесат за развитието на хроничното заболяване.“, казва Коен.

Препоръчително ли е да се яде червено месо?

Има множество изследвания, които свързват червеното месо със сериозни здравословни проблеми като рак и сърдечни заболявания, но някои данни показват, че опасенията относно консумацията му може да са преувеличени. Това е причината през последните години да се повдигат много въпроси за това дали е препоръчително да се яде червено месо или не.

>>> Наистина ли месото на растителна основа е по-здравословно от животинските продукти

Въпреки противоречивите данни, Джесика Кординг препоръчва хората, които консумират големи количества червено месо, да се опитат да включат в диетата си повече източници на протеини като бобови култури и млечни продукти. „Тези храни може да съдържат съединения, които предпазват от диабет тип 2.“

Според нея обаче не е нужно изцяло да се изключва червеното месо. „Ако обичате червено месо, препоръчвам да му се наслаждавате веднъж седмично.“, категорична е Кординг.

Източник:

Consuming Red Meat Linked to Increased Risk of Type 2 Diabetes, Study Finds: https://www.prevention.com/health/health-conditions/a45615494/eating-red-meat-increase-type-2-diabetes-risk-study/

Още по темата:
  • Вегетарианците по-рядко страдат от диабет Вегетарианците по-рядко страдат от диабет
  • Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии
  • Афлатоксини може да има дори в месото и млякото на животни, консумирали заразен фураж Афлатоксини може да има дори в месото и млякото на животни, консумирали заразен фураж
  • Недоизпечените кюфтета застрашават милиони с хранителни натравяния Недоизпечените кюфтета застрашават милиони с хранителни натравяния
3.1/5 8 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ИНСУЛИНОВА СПРИНЦОВКА 1 мл * 1
0.50лв.

ИНСУЛИНОВА СПРИНЦОВКА 1 мл * 1

ХИМАЛАЯ ДИАБЕКОН таблетки * 30
5.10лв.

ХИМАЛАЯ ДИАБЕКОН таблетки * 30

ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА
2.50лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА

Коментари към Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 10:04
    Коментирайте "Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
  • Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
  • Диета № 9 - при диабет
  • Диабет
  • Сярна гъба
  • E11 Неинсулинозависим захарен диабет
  • Инсулин и HOMA-индекс
  • Как и колко да варим различните видове месо
  • Ацерола, Барбадосова вишна, Тропическа вишна, Пуерториканска череша
  • ACE инхибитори
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 73 дни, 12 часа и 26 мин.

Защо отслабваме, когато имаме висока кръвна захар и диабет?

преди 110 дни, 18 часа и 1 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 22 часа и 8 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 13 часа и 8 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 13 часа и 20 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 13 часа и 27 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ИБУФЛЕКС гел 5% 50 г ДАНСОН

ФИОННА ARGAN & ROSE ШАМПОАН 250 мл

ФИОННА ARGAN & ROSE КРЕМ ЗА РЪЦЕ 75 мл

ФИОННА GOAT'S MILK & ROSE КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл

МАНАСТИРСКИ ЧАЙ ФИЛТЪР * 20 ХЕРБАПОЛ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival