Наистина ли месото на растителна основа е по-здравословно от животинските продукти
Въпреки че месото на растителна основа обикновено е по-здравословно от животинските продукти, често има по-високо съдържание на захар и в състава му липсват важни хранителни вещества, съдържащи се в месото, сочи скорошно проучване на изследователи от Института „Джордж“ в Австралия. Изследването е публикувано в списанието Nutrition & Dietetics.
Месата на растителна основа и аналозите са предназначени да имитират месни продукти и да действай като заместител на месния протеин. Те обикновено се произвеждат от растителни протеини (соев, пшеничен, грахов и оризов протеин или комбинация) или базиран на ферментация гъбичен протеин (микопротеин).
Тъй като потребителското търсене стимулира разпространението на нови продукти, копиращо структурата, текстурата, вкуса и външния вид на животинските месни продукти, продажбите само в Австралия се очаква да нараснат до почти 3 милиарда австралийски долара до 2030 г.
Въпреки нарастващата популярност на заместителите на месото – често по здравословни причини – има много малко доказателства за действителните им ползи за здравето.
Проучването
За целите на проучването изследователите използват базата данни FoodSwitch, за да оценят и сравнят съдържанието на хранителни вещества в месата на растителна основа и животинските месни продукти, налични в австралийските супермаркети. Изследвани са бургери, кюфтета, кайма, колбаси, бекон, птиче месо.
С помощта на системата за оценка на здравословните ползи на австралийското правителство изследователите установяват, че растителните аналози имат по-здравословен хранителен профил в сравнение с месните продукти, както и че тяхното енергийно съдържание е незначително по-ниско.
Въпреки че съдържанието на протеини е сходно и в двете категории, аналозите на месо имат значително по-малко наситени мазнини и натрий*, както и повече фибри от месните продукти.
От анализираните 132 месни аналога на растителна основа само 12% са обогатени с ключови микронутриенти, съдържащи се в месото, които са от съществено значение за здравето – желязо, витамин В12 и цинк.
„Въпреки че открихме, че продуктите на растителна основа като цяло са по-здравословни от животинското месо, все още бобовите растения са по-добра алтернатива.“, коментира водещият автор Мария Шахид. „Както растителните, така и животинските месни продукти попадат предимно в категорията на ултрапреработените храни, така че това поражда опасения относно тяхната роля в здравословната диета.“
Мнението на диетолозите
Д-р Дейзи Койл, диетолог в Института „Джордж“, споделя, че в Австралия преработените меса са класифицирани като вредни храни в националните диетични насоки и са свързани с различни видове рак, така че потребителите се съветват да ограничат консумацията им като част от здравословната диета.
„Но не е толкова просто – разчитането само на месни алтернативи като директен заместител на месото може да доведе до дефицит на желязо, цинк и витамин В12 с течение на времето, ако не се увеличи приема на тези хранителни вещества от други източници.“, казва д-р Койл. „За да се предпазите от дефицит, се уверете, че консумирате други животински продукти като яйца, сирене, мляко и/или богати растителни източници на желязо, включително листни зеленчуци като спанак и броколи.“
>>> Млечни продукти на растителна основа – какво трябва да знаем преди консумация
Експертите препоръчват месните продукти на растителна основа да се консумират умерено в комбинация с други растителни протеини, докато не се разбере повече за въздействието им върху човешкото здраве.
*Coyle Deisy et al. The nutritional profile of plant-based meat analogues available for sale in Australia. Nutrition & Dietetics. 2023.
Are plant-based meats really better for us than real thing?: https://medicalxpress.com/news/2023-01-plant-based-meats-real
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как и колко да варим различните видове месо
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Задушено пиле с картофи
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Защо е полезно да ядем гъше месо
- Използвайте сок от кисели краставици, за да направите месото по-крехко
- Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени
Коментари към Наистина ли месото на растителна основа е по-здравословно от животинските продукти