Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Болките в раменете могат да бъдат знак за риск от сърдечносъдови заболявания

Болките в раменете могат да бъдат знак за риск от сърдечносъдови заболявания

Болките в раменете могат да бъдат знак за риск от сърдечносъдови заболявания - изображение

Болките в раменете могат да бъдат знак за риск от сърдечносъдови заболявания, показва ново изследване, публикувано в списание Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Болките в раменете често се свързват с физическо претоварване, но могат да бъдат и косвен признак за повишен риск от сърдечни заболявания.

Екип на Националния институт за професионална безопасност и здраве в САЩ е изследвал възпалението на т.нар. ротаторен маншон - група раменни мускули и сухожилия, контролиращи движенията на раменната става. Учените са изследвали повече от 1000 квалифицирани работника.

Резултатите показват, че при професиите с най-дълъг списък от рискови фактори, повишаващи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания като високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, с 4,6 пъти по-често се срещат болки в раменните стави. При тях опасността от тендинопатия на ротаторния маншон е до 6 пъти по-голяма.

Според специалистите дискомфортът в раменете може да бъде облекчен, ако бъде потърсена навреме правилната лекарска помощ.

Снимка: MSG Medical

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиКлинични пътекиИсторияЛеченияБотаникаДиетиЛайфстайлНормативни актовеПсихологияОрганизацииИнтервютаЗдравни съветиХранене при...СпециалистиМедицински изследванияНаправления в медицинатаАнкетиЗаведенияФизиологияСпорт