Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Болните от рак са по-застрашени да развият и диабет

Болните от рак са по-застрашени да развият и диабет

Болните от рак са по-застрашени да развият и диабет - изображение

Хората, които са диагностицирани с рак, са по-склонни да развият диабет на по-късен етап. Учени проучили 524 089 мъже и жени, които били на възраст между 20 и 70 г. и не били болни нито от злокачествено заболяване, нито от диабет първоначално.

Изследването продължило най-малко 7 години, през които 15 130 души получили диагноза рак, а 26 610 – диабет. Специалистите установили, че с 35% е по-голяма вероятността раковите пациенти да развият диабет в сравнение с хората без злокачествени заболявания. Резултатите се запазват дори след отчитането на други рискови фактори като тютюнопушене, затлъстяване и алкохол.

Причините, поради които пациентите с рак може да са изложени на повишен риск от диабет, са неясни“, казва водещият проучването Джухи Чо от университета „Сунгкункван“ в Сеул, Южна Корея. В някои случаи самото злокачествено заболяване или леченията, използвани за унищожаването на туморите, могат да причинят диабета, допълва той. Освен това ракът е много стресираща болест, свързана с многобройни епизоди на напрежение като инфекции, хирургически намеси, кървене и др., което допълнително увеличава процента риск.

В настоящото проучване опасността от диабет варира в зависимост от вида на злокачественото заболяване. При рак на панкреаса рискът е повече от 5 пъти за разлика от онкозаболяване на черния дроб и бъбреците, където е 2 пъти. Туморите на белия дроб и жлъчния мехур са свързани поне със 70 на сто по-голяма опасност от диабет. Злокачествените образувания на гърдата, стомаха и щитовидната жлеза също водят до такъв резултат.

Оказва се, че и времето е от съществено значение – вероятността болен от рак да развие диабет е с 47% по-висока през първата или втората година след диагностицирането на злокачественото заболяване. Рискът спада на 19%, ако това стане в по-късен етап, например от 6 до 10 г. след откриването на рака.

Изследването не е контролиран експеримент, предназначен да докаже дали или как злокачествено заболяване или третирането му могат директно да причинят диабет. Възможно е преди да бъде поставена диагноза рак, човекът да е вече развил автоимунната болест. Но дори и да е така, констатациите добавят още доказателства, свързващи рака с диабета. Терапии като стероиди и многобройни курсове химиотерапия и радиотерапия могат да повишат нивата на кръвната захар.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pinterest.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаНовиниПатологияЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияАнкетиФизиологияИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СнимкиИнтервютаХрани и ястияДиетиСпортВидеоТестовеОрганизацииСпециалистиПсихологияЗдравни проблемиПроизводители